NASA: Der kan være fremmed liv i vores solsystem

Saturns isdækkede måne Enceladus er formentlig det bedste sted at lede efter liv i solsystemet, siger NASA efter opsigtsvækkende opdagelse.

NASA's Cassini fartøj kan her ses flyve gennem skyer af damp og sne ved Encaladus. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den er bundfrossen på overfladen. Alligevel kan Saturns sjette største måne, den kridhvide Enceladus, meget vel være det bedste sted at lede efter liv i solsystemet – udover Jorden, naturligvis.

Sådan lyder vurderingen nu fra førende forskere tilknyttet NASA, efter at rumsonden Cassini har fløjet gennem skyer af damp og sne, der står op fra overfladen af den ret beskedne måne med en diameter på ca. 500 km.

Analyser af dampen peger nemlig kraftigt på, at Enceladus har såkaldte hydrotermiske væld på bunden af et ocean, der gemmer sig under isen.

Det vil sige vulkanske kilder, der springer som fontæner på havbunden med en lang række af de centrale byggeklodser til liv, herunder svovl, fosfor og metan.

Er det sandt, kan den fascinerende måne mere end en mia. km ude i solsystemet meget vel rumme de nødvendige ingredienser til liv. Ja, måske kribler og krabler det ligefrem i oceanet derude.

”Vi er temmelig overbevist om, at Enceladus er beboelig, og vi bør rejse tilbage dertil og undersøge det nærmere,” siger Cassinis chefforsker Hunter Waite til BBC og tilføjer, at liv på ingen måde kan udelukkes.

Mange biologer mener, at livet på Jorden opstod i hydrotermiske væld, der på trods af mørket rummer enorme rigdomme af liv, herunder krebsdyr.

Det er detektionen af overvældende mængder af grundstoffet brint i gejsernes stråler, der får NASA til at føle sig næsten overbevist om, at saturnmånen har hydrotermiske væld. Brint kan nemlig være et biprodukt af hydrotermisk aktivitet.

Endvidere kan mikroorganismer anvende brinten som en energikilde, der kan nære deres forbrænding.

”Nu kan vi se den kemiske energikilde, som mikrober kan bruge. Det eneste, vi ikke har set, er fosfor og svovl, og det er sikkert fordi, det ikke var tilstede i så store mængder, at vi kunne se det,” uddyber Waite over for CNN. Han siger yderligere, at brinten er som ”glasuren på lagkagen” i forhold til mulighederne for liv.

Cassini-rumsonden har tidligere vist, at Enceladus med al sandsynlighed rummer et kilometerdybt og varmt ocean af flydende vand under sin isdækkede overflade. Varmen opstår formentlig som følge af de voldsomme tidevandskræfter, der slippes fri, når Saturn med sin masse på omtrent 100 gange mere end Jorden ”river” og ”flår” i sin beskedne måne.

Med jævne mellemrum skyder mindst 100 gejsere damp op gennem isen i månens sydpolare region. Tidligere analyser af dampen har vist, at den indeholder klippemateriale, hvilket viser af oceanet må være i kontakt med havbunden.

Den nye opdagelse vil styrke interessen for Enceladus, der ellers har været sat i skyggen af Jupiters måne Europa, der også gemmer på et ocean under en isdækket overflade. Europas ocean er blot væsentligt større, efter alt at dømme endnu mere voluminøs end alle Jordens oceaner tilsammen.

Cassini har svævet rundt om Saturn og dens ringe og måner i mere end ti år, men nu er dens storslåede mission ved at være slut.

Senere på måneden lader NASA den falde ind gennem den snævre passage mellem selve planeten og dens inderste ring, og til september vil Cassini begå selvmord ved at styrte sig ned i den kolde og kemiske overflade af Saturn.