Narkoterrorist opererede i Danmark

Svensk statsborger skal for retten i USA for såkaldt narkoterrorisme. Sagen har tråde til Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En formodet svensk narkoterrorist har blandt andet opereret på dansk grund. Paul Mardirossian, også kaldet "Hingsten", forsøgte tidligere i år at foranstalte en større våbenleverance til colombianske oprørere. I den forbindelse havde han et møde med en hemmelig agent i København.

Våbnene skulle til den colombianske oprørsgruppe FARC, der er stemplet som en terrororganisation. Betalingen for våbnene skulle være "store mængder kokain".

Det fremgår af et dokument fra Southern District Court i New York, hvor tiltalen mod "Hingsten", der risikerer fængsel på livstid for sine planer, netop er rejst.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) bekræfter, at man kender til sagen.

Mardirossian blev anholdt i Panama den 27. april og blev udleveret til amerikanerne den 6. maj. Det sker efter, at agenter i det amerikanske narkopoliti DEA har fulgt "Hingsten" i flere lande.

"Hingsten" står ifølge de amerikanske myndigheder bag, at en hemmelig PET-agent under et møde i København har fået en prøvesmag på våbnene i form af et raketstyr og en AK47-riffel.

Kontakten til københavneragenten fandt sted i løbet af april, altså kort inden at den 42-årige formodede narkoterrorist blev anholdt i Panama.

Sagen tog sin begyndelse tilbage i februar 2010. Her havde Paul Mardirossian sin første kontakt til en hemmelig DEA-agent i Spanien, som hævdede at repræsentere FARC.

I januar i år kom to andre DEA-agenter på banen i Panama. De udgav sig for at være topfolk i FARC og fremviste blandt andet 50 kilo kokain for Mardirossian.

Efterfølgende stod Mardirossian bag flere større pengetransaktioner - angiveligt for at købe en andel i den kokain, som han troede skulle smugles til USA.

Tiltalen mod Mardirossian lyder på sammensværgelse med henblik på narkoterrorisme og på at forsyne en terrororganisation med våben, våbenbesiddelse og forsøg på narkosmugling. Han står til en livstidsstraf.

/ritzau/