Narkosmuglere tager nattoget til København

Narkosmuglere benytter det europæiske nattog, City Night Line til at få ulovlige stoffer ind i Danmark. Dansk Folkeparti kræver mere kontrol på togene, men justitsministeren mener, at det risikerer at flytte trafikken over på biler.

Københavns Hovedbanegård. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det europæiske nattog, City Night Line, der hver formiddag ankommer til Københavns Hovedbanegård, bruges af narkosmuglere til at få ulovlige stoffer ind i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Når der en gang om måneden er kontrol på toget resulterer det de fleste gange i fangster af hårde stoffer, erfarer avisen.

I marts blev en nigerianer eksempelvis tager med cirka et kilo kokain.

Politikommissær Steffen Th. Steffensen fra Københavns Politi bekræfter tendensen. Han peger på, at indførelsen af kropsscannere i Københavns Lufthavn muligvis kan have den effekt, at narkosmuglere skifter fra fly til tog.

Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC, har fokus på de internationale tog, oplyser dets leder, politiinspektør Michael Ask.

City Night Line-toget er også flere gange blevet benyttet til menneskesmugling, bekræfter politiet over for Jyllands-Posten.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen (DF) mener, at de transnationale tog kombineret med Schengen-samarbejdets åbne grænser er en »åben invitation« til kriminelle.

»Det eneste gode svar på, hvordan man kan imødegå det her, er mere kontrol. Enten ved at personalet i toget bliver efteruddannet eller også ved at der er toldere eller politifolk til stede i toget så ofte, som det overhovedet er muligt,« siger han.

Ifølge justitsminister Karen Hækkerup (S) bliver der gjort meget i forhold til det internationale politisamarbejde, og hun påpeger, at politiet og Skat - som står for den danske toldkontrol - selv tilrettelægger deres togkontroller, og at ingen af de to har efterlyst en større indsats.

»Det gælder om at have en bredspektret indsats, så alle de kriminelle, der pønser på at komme hertil med stoffer, ved, at de kan risikere at blive fanget - uanset, hvilket transportmiddel, de benytter sig af. Og hvis vi intensiverer meget på togene, så flytter de over i bilerne, og er vi ved bilerne, så kommer det ind andre steder,« siger ministeren til Jyllands-Posten.