Narkomaner klar til at droppe gaden

Tre ud af fire narkomaner ville stoppe med at fixe på gaden, hvis de fik et fixerum, viser den første undersøgelse af sin slags.

Allan er én af Vesterbros stofbrugere, som ville bruge et fixerum, hvis han fik lov. - Jeg vil ikke fixe foran børn, siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Vesterbro fik det fixerum, som beboere og lokalpolitikere har skreget på i mere end ti år, ville stofbrugerne benytte det i stor stil.

Det viser den første undersøgelse af sin slags i Danmark - nemlig en undersøgelse blandt stofbrugerne selv.

Det er herberget Mændenes Hjem på Istedgade, som har udspurgt 85 stofbrugere på Vesterbro, om deres holdning til fixerum. Se undersøgelsen her.

Hele 72 procent af stofbrugerne ville skifte kældertrapperne og baggårdene ud med fixerummet, hvis de fik lov til at tage deres stoffer i fixerummets trygge omgivelser. 11 procent ville ikke bruge et fixerum, mens 17 procent er i tvivl.

- At så mange ville bruge rummet er virkelig et positivt budskab, siger Robert Olsen, som er forstander for Mændenes Hjem.

Han forklarer, at erfaringer fra udlandet viser, at stofbrugere i begyndelsen er skeptiske eller utrygge ved at benytte fixerum, fordi de frygter at blive overvåget af eksempelvis politiet.

Men ganske kort tid efter fixerummet åbner, forsvinder frygten, og endnu flere brugere kommer til. 72 procent er derfor et højt udgangspunkt, mener Robert Olsen.

Danskerne ønsker fixerum

Fixerum er forbudte i Danmark, men på Christiansborg har oppositionen flere gange forsøgt at få ændret loven, så ordningen kunne blive indført. Regeringen og Dansk Folkeparti er imod, selvom målinger har vist, at deres vælgere faktisk støtter klart op om fixerum.

Ikke overraskende er støtten endnu større hos stofbrugerne selv. 94 procent af de adspurgte i undersøgelsen mener, at der skal oprettes et fixerum i København.

Billedserie: Se et fixerum i brug

Ivan Christensen er projektleder for Sundhedsrummet og Café D på Vesterbro, hvor misbrugere kan søge hjælp. Han mener at undersøgelsen understreger hvor hårdt, der er brug for at indføre fixerum i Danmark.

- Nu kan vi se hvor stort et behov, stofbrugerne selv oplever, forklarer han.

Langt de fleste stofbrugere mener, at et fremtidigt fixerum skal placeres inden for 500 meter af Københavns Hovedbanegård. Desuden ønsker de, at der også bliver mulighed for at ryge stoffer i rummet - i modsætning til kun at bruge kanyler.