Nanna Skov Høpfner lettet: »Jeg har det helt vildt. Retfærdighed er sket i dag«

Kvinden bag den berømte tale om at »smadre byen på en ikkevoldelig måde« fik onsdag skåret langt det meste af sin straf. Det vakte jubel foran landsretten.

 
Nanna Skov Høpfner, en 31-årig coronademonstrant, fik onsdag skåret 22 måneder af sin fængselsstraf, ligesom hun blev løsladt af Landsretten. Video: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glæden hang overalt i luften foran Østre Landsret onsdag eftermiddag.

Nanna Skov Høpfner, en 31-årig coronademonstrant, fik skåret 22 måneder af sin fængselsstraf, ligesom hun blev løsladt.

Mindst tredive personer stod klar med dannebrogsflag, champagne og muntre tilråb, da Nanna Skov Høpfner trådte ud af landsrettens store trædøre.

»Jeg har det vildt. Jeg har det rigtig godt. Retfærdighed er sket i dag, og det har givet mig lidt af troen tilbage på det danske retssystem,« sagde Nanna Skov Høpfner på landsrettens fortov, efter hun modtog sin dom.

Hun fik i marts to års ubetinget fængsel i byretten for medvirken til vold, grov forstyrrelse af den offentlige orden og for ikke at have forladt en demonstration 9. januar, da den blev opløst af politiet.

I landsretten onsdag modtog den 31-årige aktivist en noget mildere dom på 60 dages fængsel. Hun blev frikendt for voldsparagrafferne, ligesom den omstridte coronaparagraf 81d blev droppet. Paragraffen fordoblede Høpfners straf i byretten.

»Det er helt sindssygt at gå fra to år til 60 dage. Men det viser jo, at man må tro på, at retssystemet nok skal se sandheden,« sagde Nanna Skov Høpfner.

Byrettens dom fik hun, efter hun til en coronademonstration 9. januar holdt en tale på Rådhuspladsen, hvor hun blandt andet opfordrede til at smadre byen på en »ikkevoldelig måde«.

»Er du sindssyg, hvor er jeg glad«

Desuden gik Nanna Skov Høpfner flere gange forrest i demonstrationen 9. januar og dirigerede folkemængden.

Byretten mente derfor, at den 31-årige var medskyldig i den vold, som andre begik mod 16 tilskadekomne politibetjente.

Nanna Skov Høpfners mor var utroligt glad for, at hendes datter nu er løsladt.

»Er du sindssyg, hvor er jeg glad. Hun er ude. Hun er ude, mand. Den klogeste pige i hele verden. Knivskarp. Så dejlig,« sagde moren til Berlingske.

Set i bakspejlet, skulle Nanna Skov Høpfner slet ikke have deltaget i demonstrationen 9. januar, fordi hun endte i fængsel, sagde hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Også Nanna Skov Høpfners forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, glædede sig over landsrettens afgørelse. Den kunne faktisk ikke være bedre, sagde hun:

»Hun er gået fra to år til tres dage. Det var det, der var min påstand, og hun er dømt for grov forstyrrelse af den offentlige orden, som vi anerkendte i landsretten.«

»Og Landsretten har sagt nej til 81d – så jeg kunne ikke have fået et bedre resultat. Og så står min klient og er så glad. Det er en fed, fed følelse.«

Den videre proces er nu, at Mette Grith Stage skal søge om erstatning til Nanna Skov Høpfner, fordi hun har siddet i fængsel i længere tid end dommen på 60 dage.

»Men lige nu betyder erstatningen ingenting, lige nu er her glæde over, at hun er frifundet og skal hjem til sine børn,« sagde forsvarsadvokaten.