Nakskov sender Gorbatjovs u-båd til skrotning

Gaven fra den sovjetiske præsident, Mikhail Gorbatjov, sejler sin sidste tur fredag - direkte til ophugning.

Siden 1997 har den sovjetiske u-båd, U-359, været turistattraktion i Nakskov Havn. Det eventyr slutter fredag. Arkivfoto: Simon Knudsen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En russisk undervandsbåd tager fredag ud på sin sidste rejse. Efter 14 år som flydende museum skal den hugges op.

Den 1.000 tons tunge og 76 meter lange koldkrigsundervandsbåd U-359 har siden 1997 ligget i Nakskov på Lolland og taget imod hundredtusinder af turister. Nu er det slut, og u-båden sejler til ophugning.

Omkring middag fredag begynder den sidste rejse, når U-359 på sin ponton bugseres ud af Nakskov Havn med kurs mod Frederikshavn, skriver Lolland-Falsters Folketidende.

Afventer en bugserbåd mere

Egentlig skulle u-båden havde været af sted tidligere, men bugserbåden Westsund, som torsdag kom til Nakskov, skal have assistance, og endnu en bugserbåd kan ikke være klar før fredag.

Det ventes, at u-bådens afsejling vil samle en del mennesker på kajen.

U-359 er af Wiskey V-typen - den slags, der spionerede i den svenske skærgård i 1980erne, hvor et enkelt eksemplar gik på grund. Den 76 meter lange undervandsbåd kom til Danmark, da ungdomsaktiveringsprojektet Det Rullende Galleri i Kolding i 1991 spurgte daværende præsident for daværende Sovjetunionen, Mikhail Gorbatjov, om han som symbol på afslutningen på Den Kolde Krig ville donere en brugt u-båd.

Det sagde han overraskende ja til, og tre år senere, i 1994, ankom U-359 til Kolding. Det medførte dog straks protester fra folk, der ikke syntes om udsigten. Til sidst forældrede Kolding u-båden til Nakskov - hvor balladen fortsatte.

Med i Cubakrisen

Denne gang skyldtes det dog, at Nakskov Kommune ikke ville finansiere det oplevelsescenter ved u-båden, som man havde lovet den sovjetiske præsident. Fonden bag U-359 truede så med at sende undervandsbåden til Frederikshavn.

Derefter lykkedes det at få gjort den til en velbesøgt turistattraktion.

U-359 har deltaget i Cubakrisen i 1963.