Nævninge i JP-sag arbejder uden deadline

Der er ingen tidsgrænse for, hvor længe nævningene i terrorsagen kan votere. Men de skal blive enige.

Nævningene i Chicago har torsdag aften dansk tid voteret i mere end halvanden dag om, hvorvidt den 50-årige Tahawwur Rana er skyldig i blandt andet at have bistået i forberedelserne til et planlagt angreb mod Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vera Sadock
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nævningene i Chicago har torsdag aften dansk tid voteret i mere end halvanden dag om, hvorvidt den 50-årige Tahawwur Rana er skyldig i blandt andet at have bistået i forberedelserne til et planlagt angreb mod Jyllands-Posten.

Og det er ikke til at sige, hvornår de træffer en afgørelse. For ifølge informationschefen ved retten i Chicago, Joel Daly, er der ingen tidsgrænse for, hvor længe nævningerne kan votere.

Dommeren i sagen, Harry Leinenweber, tør da heller ikke give et bud på, hvornår nævningerne måtte nå en afgørelse.

- Jeg har været dommer her i 25 år. Det har lært mig ikke at give mig af med forudsigelser, siger han.

Skal være enige

De 12 nævninger skal være enige om en kendelse. Hvis de ikke kan nå til enighed, skal formanden henvende sig til dommeren. Han vil så kraftigt opfordre dem til at prøve at nå til enighed.

Kan det så stadig ikke lade sig gøre, må dommeren erklære en "mistrial".

- Så kan anklagemyndigheden beslutte at starte sagen helt forfra, men det er en meget bekostelig affære, forklarer Joel Daly.

Hvis nævningerne kender Rana skyldig i at have støttet terrorplanerne vil der ifølge dommer Harry Leinenweber gå tre-fire måneder, før han udmåler straffen. Hvis de frifinder ham, vil Rana kunne forlade retten som en fri mand.

Ud over planerne mod Jyllands-Posten er Rana også tiltalt for at have bistået i forbindelse med massakren i den indiske storby Mumbai, hvor militante islamister i 2008 dræbte 164 mennesker.

/ritzau/