Nævn: Flygtninge må holde ferie i hjemlandet

Udlændingestyrelsen har sidste år inddraget tre flygtninges opholdstilladelse, fordi de rejste på ferie i det land, de var flygtet fra. Alle tre har dog alligevel fået lov at blive i Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er helt i orden for flygtninge at tage på ferie i landet, de er flygtet fra for at undgå krig, forfølgelse eller at blive dræbt, skriver metroxpress.

Sidste år tog Udlændingestyrelsen tre gange opholdstilladelsen fra flygtninge, der rejste på ferie i hjemlandet.

Ifølge et folketingssvar lod Flygtningenævnet alle tre flygtninge blive i Danmark.

»Udlændingestyrelsen har i 2014 inddraget tre flygtninges opholdstilladelser, med henvisning til at de har været rejst til hjemlandet en eller flere gange. I alle tre tilfælde har Flygtningenævnet omgjort styrelsens afgørelse,« svarer justitsminister Mette Frederiksen (S).

I 2009 blev udlændingeloven strammet, efter en række irakiske flygtninge var taget på ferie i hjemlandet. Loven kom dengang til at lyde, at opholdstilladelsen kan inddrages, når man ‘rejser på ferie eller andet korterevarende ophold til det land, hvor den myndighed, der har givet opholdstilladelsen, har fundet, at udlændingen risikerer forfølgelse.’

Flygtningenævnet vil ikke sige detaljer om de tre sager, men siger generelt.

»Der kan være mange grunde til, at nævnet vælger at omgøre Udlændingestyrelsens afgørelser, når styrelsen har inddraget en opholdstilladelse efter besøg i hjemlandet. Det kan være forholdene i udlændingens hjemland eller udlændingens personlige forhold,« siger sekretariatschef Stig Torp Henriksen. DF kalder nævnets accept af ferierejser til flygtningelande, så alvorlige at de vil bede en kommende regering nedlægge Flygtningenævnet.

»De viser gang på gang, at de er et politisk nævn. Der er derfor ingen grund til at have et flygtningenævn,« siger integrationsordfører Martin Henriksen.