Næsten tre måneder uden besøg på barselsgangen: »Vi troede, det ville være et afsavn, men det har næsten kun været positivt«

Forbud mod besøg fra pårørende under coronakrisen har givet nye forældre mere ro. Det giver anledning til at overveje, om nye forældre også i fremtiden skal have mere ro på barselsgangen, mener vicechefjordemoder på Holbæk Sygehus.

Under nedlukningen er færre børn blevet født for tidligt, ligesom der har været mere ro til de nye forældre på barselsgangen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronanedlukningen har haft mindst én direkte effekt på barselsgangene:

De nybagte forældre har fået ro.

For at undgå coronasmittespredning på hospitalerne, har pårørende – fraset eventuelle partnere – siden 18. marts ikke måttet besøge forældre på barselsgangene.

Selv om nogle nybagte forældre formentligt har savnet besøg fra familie og venner, har fraværet af pårørende haft en positiv effekt på barselsgangen, mener Signe Dueholm, der er vicechefjordemoder på barselsafsnittet på Holbæk Sygehus.

»Det har faktisk været bemærkelsesværdigt bedre. Vi havde troet, at det ville være et afsavn for forældrene, men det har faktisk vist sig at være en rigtig positiv erfaring,« siger Signe Dueholm.

Også uden for hospitalet har nedlukningen tilsyneladende haft en effekt på de fødende.

Mens Danmark var været lukket, faldt antallet af ekstremt tidligt fødte børn med 90 procent. Det viste tal fra Statens Serum Institut (SSI) og Rigshospitalet, som dækkede perioden fra 12. marts til 14. april.

Morten Breindahl, som er ledende overlæge på neonatalafdelingen på Rigshospitalet, udtalte i forbindelse med offentliggørelsen af tallene, at årsagen var uvis, men at der ikke var nogen tvivl om, coronanedlukningen har haft en drastisk indflydelse på vores liv.

Fædre trådt i karakter

Når familie og venner – og måske især bedsteforældre – besøger nye forældre, følger der tit en række velmenende råd med. Nu er der i stedet plads til, at de nye forældre kan lære barnet at kende og finde ud af, hvad der bedst giver mening for netop deres barn, forklarer Signe Dueholm:

»Forældrene og de nyfødte skal finde en fælles rytme. Der skal være ro til eksempelvis amning, som jo er meget nyt og privat for mor og partner. Forældrene har brug for vejledning fra professionelle de første dage efter fødslen – måske mere end fra familie og venner. Selv om folks egne erfaringer selvfølgelig er gode at få, er vejledningen fra os professionelle tilpasset netop deres barn og deres situation«.

Det er også nemmere at komme til at give netop denne vejledning til de nye forældre, når jordemødre ikke skal afpasse deres besøg på fødestuen med gæsters kommen og gåen:

»Jeg har oplevet, at vi som personale får mere tid sammen med mødrene, fordi vi ikke skal tilpasse os, at der er gæster. Vi har en kultur, hvor vi allesammen skynder os af sted for at se en nyfødt, men jeg synes, at det har været bedre for forældrene uden besøg. Det er også, hvad forældrene selv siger,« siger Signe Dueholm.

Ifølge nogle estimater bruger et gennemsnitsbarn 6.500 bleer, inden det bliver renligt. Så gæster på barselsgangen, hvis børn er ovre blealderen, kan med en vis autoritet kalde sig eksperter i bleskift. Ikke kun på bleskift kan venner og familie være eksperter, og det kan få fædre og partnere til at træde lidt i baggrunden. Men fraværet af gæster gør nu, at partnerne træder i karakter på en anden måde:

»Den største effekt har været med hensyn til partnerens rolle. Fædre især kan nogle gange have svært ved at falde til i rollen som forælder, måske især når der er bedsteforældre og andre, som har deres egen erfaringer at dele ud af. Når man så tager gæsterne ud af ligningen, er det, som om at partnerne bedre griber bolden og falder til i rollen,« siger Signe Dueholm.

Når gæster på ny må komme på besøg, vil man på Holbæk Sygehus ifølge Signe Dueholm allerede i fødselsforberedelsen gøre opmærksom på, at de kommende forældre skal overveje, hvor mange de vil have på besøg af eller måske endda vente med besøgene, til de er kommet hjem fra hospitalet.

»Der var en andengangsmor, der sagde, at der havde været meget mere ro, og at hun syntes, der også havde været meget mindre gråd på afdelingen. Jeg mener, at de erfaringer, vi har nu, skal påvirke vores fødselsforberedelse, så snart der bliver åbnet,« siger Signe Dueholm.