Næsten hver tredje sygehus bruger akupunktur

Tæt på en tredjedel af de danske sygehuse bruger nålebehandlingen akupunktur, selvom der ingen dokumentation er for, om det virker. Formanden for Danske Regioner er »helt tryg«.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Patienter kan modtage akupunktur på næsten en tredjedel af danske hospitaler. Men der findes ingen dokumentation for, om en nålebehandling virker, skriver DR-programmet Detektor.

Hverken Sundhedsstyrelsen eller Det Nordiske Cochrane Center i København mener, at der er nok bevis for, om de mange stik hjælper.

»Jeg tror, at det kommer som en overraskelse for mange, at den videnskabelige dokumentation for den smertelindrende effekt er direkte dårlig,« siger Asbjørn Hróbjartsson, der er seniorforsker på Cochrane-centret, til Detektor.

Akupunktørerne indrømmer også, at der ikke er nogen videnskabelige dokumentation bag deres behandlingsform.

»Det er stort set umuligt at leve op til de krav, fordi de er baseret på, at de er til test af medicinalprodukter,« siger Henrik Jørgensen, formand for Danske Akupunktører, til Detektor.

Henrik Jørgensen mener, at akupunktur i stedet skal vurderes ud fra kvalitative interviews og gode erfaringer.

På trods af manglende videnskabeligt bevis tilbyder altså næsten hver tredje hospital en akupunkturbehandling for eksempelvis bækkensmerter hos gravide og kvalme hos kræftpatienter efter kemobehandling.

Hos paraplyorganisationen Danske Patienter vækker den udbredte brug af akupunktur skepsis:?»Vores sundhedsvæsen hviler jo på evidensbaseret viden. Så vi skal ikke behandle på baggrund af, hvad vi tror, der virker, men hvad vi ved, der virker,« siger chef for kvalitet og politik i Danske Patienter, Annette Wandel, til Detektor.

Men i Danske Regioner ser formand Bent Hansen (S) ifølge Detektor ikke nogen grund til bekymring:?»Du er i en gråzone her. Men hvis man med et lille prik kan opnå den samme effekt som noget, der bliver sprøjtet ind, og dermed nogle mere tilfredse patienter, så er jeg helt tryg ved, at fagpersonalet gør det rigtige,« siger Bent Hansen.

Men den gode virkning kan skyldes en såkaldt placebo-effekt, forklarer Asbjørn Hróbjartsson fra Cochran-centret til Detektor.

»Det er en hypotese, som er forholdsvis velbegrundet, at en væsentlig del af akupunktureffekten, måske det hele, er placebo,« siger han.

Fordi akupunktur ikke er en autoriseret behandlingsform, skal man selv betale for en behandling, men på sygehusene og hos de praktiserende læger er akupunktur gratis, skriver DRs Detektor.