Næsten hver femte adopterede har følt sig udsat for racisme

Næsten hver femte adopterede har følt sig udsat for gentagen ydmygelse og mobning, og 17 procent har følte sig forskelsbehandlet - mest på grund af udseende og etnisk baggrund.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange af de 18.000 adopterede i Danmark har store problemer med at falde til.

Det viser en undersøgelse blandt 1.781 voksne adoptivbørn foretaget af Ankestyrelsen, hvor næsten alle stammer fra udlandet - altså Korea, Kina eller andre lande, skriver metroxpress.

Næsten hver femte har følt sig udsat for gentagen ydmygelse og mobning, 17 procent har følte sig forskelsbehandlet - mest på grund af udseende og etnisk baggrund - inden for det seneste halve år. Hele syv procent er løbet hjemmefra i mindst et døgn.

Psykolog May Britt Skjold med speciale i adoption, der i 14 år har været kursusleder ved adoptionsforberedende kurser for Ankestyrelsen, siger:

»Danmark er et samfund, der ikke er særlig modtageligt for folk, der ser anderledes ud. Derfor er der mange adopterede, der oplever racisme. Det kan være lige fra folk, der taler til dem på engelsk i butikker, til det, som er langt værre. Og jeg synes, sagsbehandlerne i regionerne kan skærpe indsatsen i deres undersøgelse og udvælgelse af kommende adoptanter.«

May Britt Skjold foreslår også en børnetelefon og opfølgende samtaler med adoptivforældre.

Ifølge undersøgelsen har 30 procent af de adopterede i årgang 1979-1980 opsøgt professionel støtte og rådgivning.

Formand for Adoptionspolitisk Forum Yong Sun Gullach mener det står endnu værre til.

»Mange af de her problemer opstår jo i teenageårene, hvor adopterede spørger »Hvem er jeg, og hvorfor ser jeg sådan ud?« Det er en naturlig reaktion, hvor mange føler sig fremmede i Danmark. Man kan spørge, om man overhovedet skal adoptere - tage børn fra den anden side af Jorden og flyve dem til Danmark,« siger hun.

BNB