Næsten hver 10. patient i den almindelige psykiatri er kriminel

Pladsmangel i retspsykiatrien betyder, at kriminelle psykisk syge indlægges på almindelige afdelinger. Det skader behandlingen, mener SIND.

Pladsmangel i retspsykiatrien betyder, at kriminelle psykisk syge indlægges på almindelige afdelinger. Det skader behandlingen, mener SIND. (Foto: Morten Stricker/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

Næsten hver tiende seng i almenpsykiatrien bliver optaget af en retspsykiatrisk patient. Det kan Zetland i dag i samarbejde med Fagbladet FOA fortælle.

De mange patienter med domme går ud over behandlingen - både af dem selv og de øvrige patienter.

“De retspsykiatriske patienter kan ikke få den nødvendige behandling i almenpsykiatrien. Det andet problem er hensynet til de øvrige patienter. Nogle af de retspsykiatriske patienter er udadreagerende og tvinger medpatienter til at smugle stoffer ind,” siger Knud Kristensen, formand for SIND.

I aktindsigter fra Arbejdstilsynet og Ombudsmanden kan man også læse om flere episoder, hvor retspsykiatriske patienter på hospitaler har afpresset medpatienter og truet ansatte.

Siden 2001 er der sket en tredobling i antallet af retspsykiatriske patienter. Selvom man i retspsykiatrien har fået flere senge, har oprustningen ikke kunne følge med stigningen i patienter.

Derfor må nogle af patienterne på grund af pladsmangel indlægges i almenpsykiatrien.

“Det er slemt for de ansatte og de andre patienter på afdelingen. Men det er også et svigt af den kriminelle psykisk syge, for vedkommende er jo kommet det helt forkerte sted hen. Det må man gøre op med, for det er uacceptabelt, at man bruger psykiatrien til at opbevare nogle borgere, der hører til et helt andet sted,” siger Karen Stæhr, sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) erkender, at det er problematisk, at angste eller selvmordstruede patienter kan indlægges ved siden af en voldelig, kriminel patient.

"Det er et kæmpestort problem. Det er også derfor, vi har fokus på hvilke patientgrupper, der lige nu er til fare for både medarbejdere og patienter. Det er en prioritet at sørge for, at de får et tilbud, der er det rette for dem og som ikke kompromitterer andre patienter og ansatte," siger ministeren.

/ritzau/