Næsten alle dyr stammer fra penis-orm

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Indholdstilbud fra Videnskab.dk distribueret af Ritzau.

INFO: Anvendelse af Ritzaus ekstratjeneste og materiale herfra forudsætter accept af vilkårene i bunden af denne meddelelse.

**** RITZAU EKSTRA ****

De næsten uddøde penis-orme er nøglen til at forstå, hvordan 90 procent af verdens nulevende dyrearter er opstået, afslører fossiler fundet på Grønland.

Ja, der er en slags dyr, som hedder ?penis-orm? - og ja, det er, fordi den ligner en penis.

Fnis. Det har mange en studerende grinet af, men nu afslører fundet af en halv milliard år gamle fossiler, at penis-orme ikke er til at kimse af.

»Vi finder, at leddyr i virkeligheden bare er penis-orme med ben,« siger den danske palæontolog Jakob Vinther ved Bristol University, England.

Og leddyr er ikke et snævert begreb, for det omfatter alle insekter, skorpioner, mider og krebsdyr - eller op mod 90 procent af alle nutidens dyrearter.

Sammen med kolleger har Vinther netop i det videnskabelige tidsskrift Palaeontology fremlagt fund fra Sirius-passet i Grønland af en halv milliard år gamle fossiler af det fascinerende dyr Pambdelurion, som er tæt beslægtet med stamfaderen til alle leddyr.

Nu kan forskerne vise, at dens mundapparat var stort set som nutidens penis-ormes, og dermed bliver penis-orme nøglen til at forstå leddyrenes oprindelse.

Det skriver Videnskab.dk.

Sirius-passet har været et meget eftertragtet rejsemål blandt palæontologer siden 1980?erne, hvor geologer fra Grønlands Geologiske Undersøgelser opdagede et lille område fyldt med exceptionelt godt bevarede fossiler fra en af udviklingshistoriens vigtigste perioder i det tidlige Kambrium.

»Studiet af dyr fra starten af Kambrium-tiden er utroligt vigtige, da det var dér, alle de moderne dyregrupper opstod,« siger palæontolog Jesper Milàn, museumsinspektør på GeoMuseum Faxe, som ikke har deltaget i det nye studie.

Det nye studie afslører, at Pambdelurions var udstyret med et modbydeligt udseende mundtøj- med en cirkel af sylespidse løsdele arrangeret rundt om et centralt hul.

Det, som virkelig får forskerne til at spærre øjnene op, er, at mundapparatet ligner mundapparatet hos en lille række sære nutidsdyr - penis-orme - som i dag stort set blot er museumskuriositeter.

Sagen er, at det generelt er utroligt vanskeligt at sætte dyrene fra Kambrium ind i udviklingshistorien. En halv milliard år betyder, at fossilerne i Kambrium er så tidlige i udviklingshistorien, at de endnu ikke har udviklet ret mange af nutidens dyregruppers karaktertræk, og at de karakteristiske træk ved fossilerne ofte er forsvundet senere eller udviklet til noget helt andet.

»Penis-ormene beholdt det primitive mundapparat, mens det blev kraftigt modificeret hos leddyrene, og hos moderne leddyr er der ingen lighed overhovedet,« siger Jesper Milàn.

Dermed giver penis-ormen forskerne en model for stamfaderen til alle leddyrene, som forenklet sagt bare har været en slags penis-orm med ben.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk:http://videnskab.dk/naturvidenskab/penis-orm-er-stamfader-til-naesten-alle-nutidens-dyr

Læs også: Mystisk ?penis-dyr? ånder via hudenhttp://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/mystisk-penis-dyr-ander-huden

For yderligere information kontakt:

Vibeke Hjortlund

tlf.: +4540507765

e-mail: vh@videnskab.dk

**** DENNE ARTIKEL ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF VIDENSKAB.DK ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Ekstratjeneste:

- Artiklen må viderepubliceres i sin hele form, da afsender har givet samtykke hertil.

- Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

- Artiklen må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

- Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet - også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

- Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

- Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser, og forudsætter at modtageren, via kontrakt med Ritzaus Bureau A / S, har ret til at publicere indholdet.

- Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at inkludere dette ved videreudnyttelse.