Nadira blev myrdet, fordi hun ikke adlød ordrer

En dansk-pakistansk kvinde blev for to uger siden dræbt i Pakistan og er muligvis blevet offer for et såkaldt æresdrab. Kvindens svoger har tilstået drabet og ifølge Pakistansk politi begrundet det med, at kvinden ikke adlød ordrer. Kvindens mand, der bor i Danmark, har været anholdt af dansk politi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nadira kunne ikke få børn. Og hun ville ikke adlyde ordrer fra mændene i sin svigerfamilie.

Det er ifølge afhøringsrapporter fra pakistansk politi de to mulige grunde til, at den 31-årig danske Nadira for 12 dage siden blev skudt i hovedet og brystet og dræbt af sin egen svoger i landsbyen Kharian i Pakistan.

Nadiras svoger er anholdt i Pakistan og har ifølge Berlingske Tidendes oplysninger erkendt drabet som et æresdrab. Hendes svigerfar, en anden svoger og en onkel er ligeledes anholdt og varetægtsfængslet i Pakistan.

»Han tilstår, at han gjorde det, men siger, at han havde hørt fra andre, at svigerinden havde en dårlig karakter, og han flere gange forsøgte at forhindre hende i at forlade huset, men at hun ikke adlød hans ordrer. Så han dræbte hende,« oplyser siger politiinspektør Muhammad Shahbaz fra politiet i Kharian.

Nadira blev født i Danmark og blev gift med sin mand for godt 10 år siden. I modsætning til hende er han født og vokset op i Kharian i Pakistans Punjab-provins, men blev sammenført med Nadira på den københavnske vestegn. Han er blevet i Danmark - også efter at hun tog tilbage til Pakistan for tre år siden med sine to døtre på nu seks og otte år.

Kvindens familie i Danmark har anmeldt drabet til Borgerservice i Udenrigsministeriet, der fortsat er i kontakt med familien, forklarer chefen i Borgerservice, Lars Thuesen:

»Vi kan bekræfte, at vi er blevet kontaktet af familien i København, om at denne kvinde, der er dansk statsborger, er blevet dræbt i Pakistan. Efterfølgende er familien rejst til Pakistan, hvor ambassaden har været i kontakt med dem,« siger han.

Det var også Nadiras familie, nærmere betegnet hendes 60-årige far, der anmeldte drabet til pakistansk politi, viser politirapporten som Berlingske Tidende er i besiddelse af.

De to dødbringende skud blev affyret klokken tre om natten til den 19. juni i svigerfamiliens hjem, hvor Nadira og døtrene boede. Politirapporten, der bygger på vidneudsagn fra Nadiras far, beskriver, hvordan hun havde beklaget sig til sin far over, at hun blev »modbydeligt« behandlet af sin svigerfamilie, fordi hun kun havde givet ham to døtre og ikke kunne få flere børn. Det førte til, at hendes far og to af hans bekendte besøgte svigerfamilien for at tale om situationen og derfor overnattede på husets tag.

Om natten vågnede de ved, at Nadiras svigerfar råbte og skreg om, at han »var træt af hende«, at hun havde »vanæret« ham. Ifølge politirapporten trængte fire mænd derefter ind på Nadiras og pigernes værelse – svigerfaren, to svogere samt en fjerde slægtning – og hun blev skudt for øjnene af sin far.

»Det ene skud rammer hende i hovedet, og det andet rammer hende i brystet. Hun falder om på sengen og dør med det samme, og imens råber mændene, at hvis nogen kommer nærmere, så vil de også blive skudt,« lyder det i politirapporten.

Nadiras far forklarer desuden til pakistansk politi, at der er tale om et komplot, hvor hendes ægtemand har været med til planlægningen af drabet – det skulle angiveligt være blevet aftalt over telefonen. Den pakistanske politiinspektør Muhammad Shahbaz bekræfter, at en eventuel tråd til Danmark nu bliver efterforsket.

Nadiras mand har allerede været anholdt af dansk politi, bekræfter vicepolitiinspektør Ove Dahl fra Københavns Politi. Manden, der bor i Danmark, befandt sig herhjemme, da drabet fandt sted.

»Vi fik nogle informationer, der gjorde, at vi var nødt til at foretage os noget. Vi har ikke fået informationerne fra de pakistanske myndigheder, men andetsteds fra. Han var tilbageholdt i tre døgn, men da vi ikke fik yderligere oplysninger, der kunne begrunde, at han skulle varetægtsfængsles, blev han løsladt igen,« fortæller vicepolitiinspektøren.

Ifølge ham har dansk politi forsøgt at indhente oplysninger fra de pakistanske myndigheder via en skandinavisk forbindelsesofficer i landet, men uden resultat. Og førend dansk politi modtager oplysninger fra officielt hold, kan de ikke foretage sig yderligere i sagen, forklarer Ove Dahl.

»De har et drab i Pakistan, og det håndterer de i Pakistan, uanset hvem det er gået ud over. Ønsker de, at dansk politi skal foretage sig noget i den sammenhæng, så retter de henvendelse, og det har de ikke gjort, så lige nu er der umiddelbart ikke noget i sagen for os,« siger han.

Nadira er ikke den dræbte kvindes rigtige navn. Berlingske Tidende kender både pigens, ægtemandens og de fire anholdtes identitet.