Nabolande brænder inde med vacciner

Myndighederne i Sverige og Norge har millioner af vacciner mod H1N1 i overskud og overvejer at give dem væk som ulandsbistand.

Arkivfoto: Karolinska Sygehus i Stockholm. EPA/Fredrik Sandberg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få dage efter at de første doser med vaccine mod den nye H1N1-influenza er ankommet, forsøger de svenske og norske myndigheder at slippe ud af aftalerne med leverandørerne eller alternativt finde lande, der vil købe overskydende vaccinedoser til spotpris.

Begge dele kan dog blive svært, og begge steder stilles der nu forslag om simpelthen at forære vaccinerne væk som ulandsbistand.

De to lande gik stort set enegang i verden og bestilte to doser vaccine til hver eneste indbygger, da spredningen af - og rygterne om - svineinfluenzaen begyndte at tage fart, og det kan nu komme til at koste skatteborgerne hundreder af millioner kroner, men måske komme fattige lande til gode.

Begrænset interesse

I forvejen tyder meningsmålinger på, at kun halvdelen af alle svenskere - og endnu færre nordmænd - vil benytte sig af tilbuddet, og de seneste informationer fra både vaccineproducenter og WHO om, at en enkelt vaccinedosis formentlig er tilstrækkelig for langt de fleste, har været vand på kritikernes mølle og skabt frygt for, at man vil ende med et gevaldigt restlager.

»Vi vil formentlig udvide risikogrupperne til også at gælde eksempelvis små børn og familie til særligt udsatte personer, men omvendt regner vi nu med, at de fleste over ti år blot skal have en enkelt dosis, og vi vil under alle omstændigheder stå tilbage med flere millioner doser,« siger overlæge Bjørn Iversen og leder af Afdelingen for Infektionsovervågning ved det nationale Folkehelseinstitutt i Norge.

I Norge har der fra start været hård kritik af myndighederne for at have handlet i panik, og spørgsmålet om, hvad der skal ske med de overskydende vaccinedoser, er nu genstand for en ophedet politisk debat.

»Ministeren for udviklingsbistand vil f.eks. have Norge til at donere i hvert fald en del til fattige udviklingslande, mens andre mener, man skal tjene noget af det tabte ind ved at sælge til andre europæiske lande, hvis det ellers kan lade sig gøre,« fortæller Bjørn Iversen.

Samme i Sverige

Sveriges folkhälsominister, Maria Larsson, erkendte på sit ugentlige kriseinformationsmøde i tirsdags, at Sverige kan ende med nogenlunde samme dilemma som Norge.

»Det er endnu lidt for tidligt at sige, men vi kan ende i den situation, at vi måske skal sende overskydende vaccine videre til andre lande,« sagde Maria Larsson.

Og i så fald skal man ikke regne med at kunne lave en lukrativ handel, siger sundhedschef Göran Stiernstedt ved Sveriges Kommuner og Landsting.

»Det bedste ville være, hvis vi kunne aftale med producenten, at vi aldrig fik vaccinerne,« siger han. »Jeg er bange for, at når vi skal evaluere alt det her, så vil konklusionen være, at vi måske var lidt for hurtige på aftrækkeren,« siger Göran Stiernstedt.