Når økonomien dykker gør antallet af forsøgsdyr også

Antallet af danske forsøgsdyr faldt med 30.000 fra 2011 til 2012. Den økonomiske krise kan forklare, hvorfor industrien udfører færre dyreforsøg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år var der væsentligt færre rotter, mus og grise, der blev udsat for forsøg i danske laboratorier sammenlignet med året før.

Fra 2011 til 2012 faldt antallet af forsøgsdyr med 30.000 til omkring 250.000, viser nye tal fra Dyreforsøgstilsynet under Fødevareministeriet. Faldet er særligt interessant set i lyset af, at der i samme periode skete en stigning i antallet af tilladelser til at udføre dyreforsøg.

Ifølge Fødevarestyrelsen kan faldet i antallet af forsøgsdyr fra 2011 til året efter hænge sammen med den økonomiske krise.

»Den økonomiske aktivitet i samfundet kan tænkes at påvirke antallet af forsøgsdyr. Dermed vil øgede offentlige og private investeringer i naturvidenskabelig og medicinsk forskning kunne få antallet af forsøgsdyr til at stige. Dyreforsøgstilsynet har da også i slutningen af 2012 og i første halvår af 2013 oplevet betydeligt flere ansøgninger om tilladelse til at udføre dyreforsøg,« skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Det er især rotter og fisk, der bliver udført færre forsøg på. Antallet af forsøgsrotter faldt med omkring 10.000 fra 2011 til året efter.

For at kunne udføre dyreforsøg i Danmark, skal man have en natur- eller sundhedsvidenskabelig uddannelse, man skal have en særlig tilladelse fra Dyreforsøgstilsynet og så skal man have bestået et kursus i forsøgsdyrskundskab. Langt størstedelen af de dyr, der anvendes til forsøg i Danmark, er rotter eller mus, som samlet tegner sig for mere end 80 procent af det samlede antal forsøgsdyr.