NA i konkurrence med radikale

Thomas Larsen-analyse: Ny Alliance er i fuld fart på vej ind forhandlingerne om velfærdsreformen. Og de går i direkte konkurrence med De Radikale med appel til mange vælgere.

"Overordnet mener jeg, at partiet kan gå ud og appellere til mange borgerligere vælgere som er trætte af det tætte samarbejde, VK har haft med Dansk Folkeparti siden 2001, siger Thomas Larsen. Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere

- Det mest bemærkelsesværdige er, at Ny Alliance i løbet af så relativ kort tid har udarbejdet et så stort politisk katalog over hvad partiet vil fremover.

Sådan opsumerer Berlingske Tidendes politiske kommentator Thomas Larsen, det han finder mest overraskende i dagens fremlæggelse på Christiansborg af Ny Alliances partiprogram.

- Der var på et tidspunkt lagt op til, at man kun ville melde ud med ganske få temaer. Men man må sige, at det rent faktisk er lykkedes for partiet på relativt kort tid at skabe et egentligt fundament under partiets politik, siger Thomas Larsen.

Ikke uventet, er Ny Alliances stærkeste kort efter præsentationen stadig målet om at få skatten ned, men partiet har også kurs direkte mod efterårets store politiske tema, og med appel til de offentligt ansatte, vurderer Thomas Larsen.

Men kursen er også sat mod en meget direkte kamp med De Radikale om vælgernes gunst.

- Når det handler om indenrigspolitikken, er det klart, at den lavere skat er det væsentligste for partiet. Men det er også klart, at de nu går med fuld kraft ind i den meget intense velfærdsdebat, siger Thomas Larsen.

- Og det er meget tydeligt, at det de vil slås for i de kommende forhandlinger om kvalitetsreformen er, at de offentligt ansatte skal have friere vilkår og at de skal være slut med de kontroller og målinger af deres indsats, som mange offentligt ansatte har været utilfredse med i de senere år, siger han.

- Dermed går Ny Alliance også ind i en direkte konkurrence med De Radikale som jo har lanceret en tillidsreform. Men der er også tydeligt, at når det handler om skolepolitik vil Ny Alliance prøve at markere sig i direkte konkurrence med de Radikale under Margrehte Vestagers ledelse, lyder hans vurdering.

Også på udenrigspolitikken er der lagt til et ændret fokus, hvis Ny Alliance får indflydelse. Det tætte parløb med USA skal revideres til fordel for et europæisk samarbejde.

- På udenrigspolitikken lægger de op til et markant opgør med den tætte alliance der har eksisteret mellem Fogh og Bush de senere år. Her gjorde Ny Alliance i meget stærke vendinger opmærksom på, at Danmark de kommende år skal orientere sig Europa mod EU og det europæiske samarbejde

Men når det gælder vejen til vælgernes blyant ligger den der, hvor ikke mindst utilfredse de borgerlige stemmer ligger.

- Helt overordnet mener jeg, at partiets måske allerstærkeste kort i forhold til vælgerne i virkeligheden ikke handler så meget om deres konkrete politiske udmeldinger. Derimod kan de gå ud og appellere til mange vælgere, herunder mange borgerlige vælgere som er trætte af det tætte samarbejde VK har haft med Dansk Folkeparti siden 2001, siger Thomas Larsen.