Mystik om TV-indsamling til sultkatastrofe

DR og TV 2 rydder snart sendefladen for at samle ind til 11 mio. mennesker på Afrikas Horn, der er historisk hårdt ramt af hungersnød. Men et enkelt land på listen vil ikke vide af danskernes penge.

Eritrea skal ikke nyde noget af penge fra indsamlinger til sultkatastrofen. Kim Bildsøe Lassen - her sammen med Hella Joof ved Danmarks Indsamlingen 2010 - er sammen med Jes Dorph vært på indsamlingsshow 27. august 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidst på måneden smelter DR og TV 2 sammen, når begge kanaler sender et stort indsamlingsshow, der skal sende velvillige danskeres millioner af sted til det katastroferamte Afrikas Horn, hvor 11 mio. mennesker lider under en historisk hård hungersnød.

»Somalia, Etiopien, Kenya, Eritrea og Djibouti har brug for hurtig nødhjælp,« hed det i en samlet meddelelse fra de to kanaler fredag. Men det får nu det ene af landene på banen med et budskab, der kan sammenfattes til: Tak. Men ellers tak.

»Jeg forstår ikke, hvorfor de insisterer på at inkludere Eritrea. Andre lande på Afrikas Horn har været ude og sige, at de har brug for hjælp. Det har vi ikke, for der er hverken hungersnød eller tørke i Eritrea. Det regner!« siger Yonas Manna til Berlingske. Han er chargé d’affaires på Eritreas ambassade for Skandinavien, der har adresse i Stockholm. Sirak Bahlibi, PR-ansvarlig på ambassaden, tilføjer:

»Eritreas regering har i årtier haft en klar politik: Vi vil gerne klare os med vores egne ressourcer, vi vil gerne arbejde for vores mad, og hvis vi får problemer med at føde vores egen befolkning, skal vi nok sige til. I øjeblikket har vi ikke brug for fødevarehjælp. Så ellers mange tak.«

Eritrea udeladt af FN-rapporter

Læser man den seneste ni sider lange opdatering fra FN-organet, der koordinerer den humanitære indsats på Afrikas Horn, bliver Eritrea ikke nævnt med et ord. World Food Programme, der står for en stor del af nødhjælpen i området, fortæller til Berlingske, at de ikke har nogen medarbejdere i den lille afrikanske stat. Desuden har FN et oversigtskort, der illustrerer, hvordan hungersnøden har nået et »katastrofalt« niveau i Somalias hovedstad, Mogadishu, mens situationen i Ethiopien, Kenya og Djibouti er klassificeret som »alarmerende« og »kritisk«. Men heller ikke på dette kort over katastrofen er Eritrea inkluderet.

UNICEF er vært for TV-indsamlingen, der bliver afholdt i organisationens afskibningshaller på Nordhavn i København. Generalsekretær Steen M. Andersen understreger, at de største sultproblemer findes i Kenya og Somalia. 80 til 90 pct. af de indsamlede penge vil gå hertil, fortæller han.

»Men Eritrea er altså med. Mest for at lave en forebyggende indsats, så de ikke kommer i samme situation.«Hvorfor er de med på listen til indsamlingsshowet, når en række FN-organer ikke skriver noget om problemer i Eritrea?

»De er valgt ud, fordi der er problemer af en karakter, så man vurderer, at det kan udvikle sig i en kedelig retning. Det er UNICEF i Eritrea, der vurderer behovet, og det er som sagt ikke noget, der minder om de andre lande. Slet, slet ikke.«

Hvad vil der så ske, nu hvor regeringen siger, at de ikke har ikke behov for pengene?»Det betyder selvfølgelig, at vi må tage en diskussion med dem og finde ud af, om vi ser vi ens på det her. Men hvis de har ret, er det klart, at så vil vi ikke presse nødhjælp igennem, hvor der ikke reelt er behov for det. Specielt når der er så rigeligt behov andre steder.«