Mysteriet om »Boghandleren fra Brønshøj« fortsætter

Anklagemyndigheden fremlægger i disse dage beviserne mod Sam Mansour, som er tiltalt for terror for anden gang.

Sam Mansour nægter at være medlem af al-Qaeda. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEANNE KORNUM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nej, nej, nej. Sam Mansour benægter alt. Dansk-marokkaneren – kendt som »Boghandleren fra Brønshøj« – er tiltalt for at propagandere for terrorbevægelser og fortjener ifølge anklagemyndigheden ni års fængsel, udvisning fra Danmark og fratagelse af sit danske statsborgerskab.

I Retten på Frederiksberg løfter senior-anklager Jakob Buch-Jepsen i øjeblikket sløret for bevisbyrden mod Sam Mansour, som tidligere hed Said Mansour, og som i 2007 blev idømt tre et halvt års fængsel for at opfordre til terror.

54-årige Sam Mansour mødte op iført traditionelt muslimsk tøj: Lang skjorte, tørklæde og kufi, der er en lille hue. At han igen skulle have opfordret til terror, forsøgte anklageren i går at underbygge med især bøger, der bærer navnet på Sam Mansours forlag, Al Nur Islamic Information. Anklagerne hæftede sig blandt andet ved følgende centrale, men noget kryptiske citat:

»Pas på ikke at miste beslutsomheden og være tilfreds med mindre end dette, for i paradis er der 100 grader, som Allah har forberedt til mujahedinerne.«

Anklageren ville vide, om bogen og ikke mindst passagen opfordrer til væbnet jihad.

»Jeg svarer dig ikke,« lød det fra Sam Mansour, som talte på arabisk og blev oversat af en tolk:

»Jeg svarer dig på mange ting, men de her ting vil jeg ikke svare dig på. Der må du hente forfatteren.«

Sam Mansours forsvarer, advokat Thorkild Høyer, havde nemlig indvendt, at spørgsmål om bøgernes indhold bør henvendes til forfatteren. Det vil sige Abu Qatada, som befinder sig i Jordan, og som kaldes en af ideologerne i terrornetværket al-Qaeda. Og Thorkild Høyer begærede, at en delegation sendes til Jordan, så netop det kan ske. Det måtte dommeren tænke lidt over.

I mellemtiden mødte usædvanlige syn én i Retten på Frederiksberg: Indgangen til retssalen blev bevogtet af politibetjente med en metaldetektor. Indenfor sad fire niqab-klædte kvinder med iPhones. 13 glasplader adskilte tilhørerne fra den tiltalte. Gennem huller i pladerne fik Mansour mulighed for at snakke med en af kvinderne. Det foregik på dansk.

»Det skader mig ikke«

Dommeren afviste senere begæringen om at sende en delegation til Jordan. Selv indvendte Sam Mansour, at han ikke har udgivet de bøger, der fremgår af anklageskriftet: Han har alene hjulpet med opsætningen. At forlagets navn står på siderne skyldes ifølge Mansour en fejl, og at det ikke kunne slettes fra hans Office-program.

Anklageren påpegede, at bogen med det centrale citat er blevet indtalt som lydbog af marokkaneren Zakaria Boughrara og offentliggjort på Mansours Facebook-profil 18. december 2013. Mansour afviste at have bedt Boughrara indtale teksten og husker kun, at Boughrara sendte ham lydfilen. Samtidig afviste Mansour, at Boughrara er medlem af al-Qaeda:

»Han er almindelig muslim.«

Anklageren fremlagde udskrifter fra Western Union, der viser, at Mansour november-december 2013 overførte over 2.000 kroner til Boughrara. Men nej, svarede Mansour, det var ikke betaling for lydbogen, men hjælp til Boughrara, som netop var blevet løsladt fra fængsel i Marokko, hvor han var blevet idømt ti års fængsel for at opfordre til terror.

»Hvordan har du råd til det, når du er på overførselsindkomst?« spurgte anklager Jakob Buch-Jepsen.

»Det skader mig ikke,« svarede Mansour.

Sagen mod Sam Mansour fortsætter i næste uge.