Myndighederne kunne ikke få kontakt til personer smittet med muteret virus – så ringede de til politiet

Politiet er tre gange sendt ud til personer smittet en muteret variant af coronavirussen, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

På Aalborg Universitet analyserer man alle positive danske coronaprøver for den engelske virusvariant, B.1.1.7. Når resultaterne foreligger, skal Styrelsen for Patientsikkerhed kontakte de smittede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Såvel den britiske som den sydafrikanske variant af coronavirussen er nu konstateret i Danmark, og det får myndighederne til at tage usædvanlige metoder i brug for at opspore de smittede.

Når resultaterne af hundredvis af positive coronaprøver hver dag undersøges nærmere i laboratoriet for at finde personer, der er smittet med eksempelvis den britiske og sydafrikansk variant, skal Styrelsen for Patientsikkerhed tage kontakt til de smittede.

I telefonopkald skal smittede underrettes om, at de er smittet med en særlig og højst smitsom coronavariant, som understreger vigtigheden af selvisolation. Men fredag kunne Styrelsen for Patientsikkerhed opgøre, at der var tre af de smittede, de ikke kunne få kontakt med.

Derfor bad styrelsen ganske usædvanligt om politiets assistance til at opspore de smittede, der alle har en muteret virusvariant, siger Charlotte Hjort, enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed.

»Hvis de smittedes telefonnumre ikke virker, eller hvis de ikke svarer tilbage, så bistår politiet os ved at sende en venlig patrulje ud med et brev, hvor de bliver bedt om at ringe til os. De ringer på døren, afleverer brevet og kører igen,« siger Charlotte Hjort, enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed til Berlingske:

»Vi giver ikke slip, inden vi er sikre på, at vi har kontakt med folk.«

Styrelsen ønsker ikke at oplyse, hvilken muteret variant de tre personer var smittet med, da der er tale om potentielt personhenførbare oplysninger.

Enhedschef Charlotte Hjort understreger, at Styrelsen for Patientsikkerhed kun beder om politiets assistance, når der er tale om opsporing af personer, der er smittet med de muterede varianter af covid-19.

»Det er en helt speciel ting, vi gør i særlige tilfælde, når det handler om mutationer som den britiske eller sydafrikanske. Vi får kontakt til langt de fleste, men dem vi ikke kommer i kontakt med, der bistår politiet os. De kommer ikke ud for at straffe folk, men for at aflevere et brev med telefonnummer,« siger Charlotte Hjort.

I alle tre tilfælde fik politiet kontakt til de smittede, oplyser enhedschefen.

Myndigheder og politikere vil de kommende uger have øjnene rettet mod de særligt smitsomme coronavarianter, som forventes at kunne øge smitten i samfundet markant.

Lørdag meddelte Statens Serum Institut, at det første tilfælde af den sydafrikanske variant B.1.351/501 Y er fundet i Danmark. På nuværende tidspunkt er der konstateret 256 tilfælde af den britiske variant – en markant stigning på få uger.