Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Tusindvis af ansatte i landets svinestalde må leve med at være smittet med den multiresistente svinebakterie MRSA CC398. Sundhedsmyndighederne mener nemlig, at det er udsigtsløst at behandle dem, skriver Politiken.
I alt arbejder 9.000 svinebønder og andre ansatte i svinestalde landet over, og en stor del af dem er smittet med MRSA-bakterien. Det er de tvunget til at leve med, så længe de vil blive ved med at arbejde i en stald, hvor grisene er MRSA-inficerede.
Folk, der ikke arbejder med svin, kan slippe af med MRSA-bakterien, hvis de gennemgår en fem-dages desinfektion med antibiotikasalve og klorhexidinsæbe. Men Sundhedsstyrelsen fraråder ifølge Politiken, at ansatte i svinestaldene, der er smittet med svinebakterien, sættes på samme kur.
»Personer, der har daglig eller jævnlig kontakt med grise, skal kun gennemgå behandling for at fjerne bakterien, hvis de holder op med at komme i stalde,« fremgår det af »Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA«, der ligger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Og det giver reelt ingen mening at forsøge at rense folk, der arbejder med MRSA-inficerede svin, forklarer overlæge i mikrobiologi på Statens Serum Institut (SSI) Robert Skov.
»De bliver alligevel smittet med bakterien igen umiddelbart efter, når de er tilbage i stalden. Og man skal være varsom med at bruge kuren for rundhåndet, for det vil anspore bakterien til at mutere, så den ikke længere kan fjernes med den eneste type antibiotika, vi har til at hjælpe smittebærerne af med bakterien,« siger han til Politiken.
Dermed må staldarbejdernes familier også leve med risikoen for at blive smittet med den multiresistente MRSA-bakterie, da den ikke kun smitter fra svin til menneske men også fra menneske til menneske.
SSI anslår, at mellem 70 og 80 procent af de personer, der arbejder med MRSA-inficerede svin, er smittet med bakterien.
I Landbrug & Fødevarer fastslår direktør for Videncenter for Svineproduktion Claus Fertin, at man tager MRSA-smitten alvorligt, men at »både gårdejere og de ansatte må lære at leve med, at smitten er der«.