Myndigheder kendte lange ventetider på kræftbehandling

Det har længe været kendt, at danske hospitaler ikke kunne overholde ventetiden på behandling af den ondartede kræft i bugspytkirtlen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både ledelsen i Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner har i to vidst, at danske hospitaler ikke overholdt den tilladte ventetid for patienter med den særligt ondartede kræft i bugspytkirtlen. De alvorligt syge patienter måtte vente i adskillige uger, fordi der ikke var plads til at operere, skriver Politiken.

Lægerne anbefaler, at man opererer indenfor syv hverdage. Både Rigshospitalet og Odense Universitetshospital har i de seneste to år indberettet, at de ikke har været i stand til at operere patienterne indenfor denne tidsperiode. De har heller ikke overholdt den maksimale ventetid på to uger, står der at læse i rapporter, som Danske Regioner i 2010 og 2011 har sendt til Sundhedsstyrelsens task force, hvor chefer for regionerne og Sundhedsministeriet også er medlemmer.

Denne gruppe blev nedsat i 2007 for netop at holde øje med, at kræftpatienter ikke måtte vente unødigt længe på en operation.

- Regionerne, Sundhedsstyrelsen og i sidste ende ministeriet kan ikke sige, at dette er kommet som en overraskelse for dem. De har haft indberetningerne, men reaktionen har været for svag, siger formand for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olesen, til Politiken.

Ventetiderne på behandlingen af den farlige kræft i bugspytkirtlen er nu blevet en hastesag for sundhedsstyrelsens særlige taskforce, der mødes på fredag.

- Vi har godt vidst, at der gik mere end 7 dage, og at ventetiden lå ver 14 dage også. Men vi har ikke vidst hvor meget, og vi har prøvet at løse det lokalt, Men det tager desværre tid, siger Svend Hartling, koncerndirektør i Region Hovedstaden og medlem af task forcen.

BNB