Myndigheder efterlyser tusindvis af flygtningeboliger

Udlændingestyrelsen har været i kontakt med flere end halvdelen af kommunerne i et forsøg på at skaffe tag over hovedet til de rekordmange asylansøgere. »Vi har brug for at skabe yderligere et antal tusinde pladser i de kommende måneder,« lyder det fra styrelsen.

Asylcenter Auderød er ved at blive afviklet, og de første af de 700 flygtninge på centeret i Halsnæs Kommune forlader det i dag for at finde husly andre steder på Sjælland. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De bor i campinghytter, på hoteller, genåbnede skoler og plejehjem og her og der, hvor der er plads til dem.

Fra Nordjylland til Gedser leder Udlændingestyrelsen og Røde Kors efter boliger til de flere end 500 asylansøgere fra ikke mindst Syrien, der i øjeblikket finder vej til Danmark hver uge. Danmark har allerede i årets første otte måneder taget imod 7.900 asylansøgere, hvilket er det højeste antal i 20 år.

Alene i denne måned skønnes der at ankomme yderligere 3.000, og det samlede antal asylansøgere i 2014 kan ende på flere end 14.000.

Dermed stiger presset på en i så forvejen presset situation, hvor styrelsen i weekenden var tvunget til at sende 300 syrere på et tredagesophold på Scandic-hoteller i Københavns sydhavn og i Hvidovre.

Situation bliver ikke mindre kritisk af, at styrelsen lige nu kæmper med at få styr på boligsituationen for de 700 flygtninge på Asylcenter Auderød i Halsnæs Kommune, der har sagt nej til at ønske fra styrelsen om at leje bygningerne i yderligere et halvt år.

Alt i alt er situation så presset, at kontorchef Thomas Mortensen i styrelsen efterlyser hjælp.

»Vi har brug for at skabe yderligere et antal tusinde pladser i de kommende måneder, og vi hører meget gerne til nye adresser,« lyder fra kontorchefen.

Indtil videre er det lykkedes styrelsen at finde 6.100 nye boliger siden begyndelsen af juni, men mange af dem er midlertidige og allerede lukket igen. Nogle, som dem på Scandic-hotellerne, er meget kortvarige, andre er af lidt længere varighed som det på feriecenteret SeaWest i Vestjylland, hvor 120 syrere opholder sig indtil slutningen af denne uge.

Dertil kommer, at der i august blev åbnet et nyt asylcenter på Bornholm, ligesom asylcentrene i Ebeltoft og i Sigerslev på Stevns netop er genåbnet. Desuden har politiet for nylig åbnet endnu et registreringscenter, på Amager, der skal aflaste Center Sandholm med at registrere nyankomne asylansøgere.

Udlændingestyrelsen oplyser, at de første 300 flygtninge bliver flyttet fra Auderød i denne uge. De vil bl.a. blive genhuset på Røde Kors’ asylcenter i Avnstrup ved Hvalsø. Styrelsen har ifølge en aftale med Halsnæs Kommune fået endnu et par måneder til at rømme bygningerne i Auderød.

Ifølge Røde Kors’ asylchef, Anne la Cour, vidner situationen i Auderød om det store pres på asylsystemet lige nu.

»Vores modtagesystem er presset, og det betyder, at vi er nødt til at gå på kompromis med vores ønske om at flytte så lidt som muligt på folk,« siger hun.

Lokale i Halsnæs Kommune har, som beskrevet af Berlingske mandag, tilbudt, at de gerne vil huse nogle af de opsagte flygtninge. Men centeret er et såkaldt udrejsecenter for afviste asylansøgere, og derfor er det uklart, i hvilket omfang det er muligt at indkvartere flygtningene lokalt. Styrelsen har forsøgt at finde indkvartering på campingpladser i Halsnæs Kommune, men ingen af dem holder deres hytter åbne uden for sommersæsonen.

Styrelsen har i jagten på boliger været i kontakt med flere end halvdelen af landets kommuner, fortæller kontorchef Thomas Mortensen.

»Vi er til stadighed lykkedes hen over de seneste måneder med at tilvejebringe nye, regulære pladser via en intens eftersøgning ... Nu er vi begyndt at anvende nødindkvartering i samarbejde med kommuner, Røde Kors og andre. Der er typisk tale om kortvarige og mangeartede løsninger. Vi kan således give asylansøgerne tag over hovedet, mens vi eftersøger nogle større og mere varige løsninger,« oplyser han i en e-mail til Berlingske.

Flere kommuner har sagt ja til at huse flygtninge her og nu. Styrelsen vil dog ikke oplyse, hvilke kommuner den i øjeblikket forhandler med. Men en kommune som Norddjurs har sagt ja til at tage imod 270 flygtninge i to nedlagte plejehjem, ligesom Randers Kommune netop har sagt ja til at huse 50 flygtninge i et tidligere plejecenter i Langå.

Private udlejere hjælper også til. Det gælder bl.a. feriecenteret SeaWest i Vestjylland, Scandic-hotellerne i hovedstaden, ligesom Danhotel i Rødbyhavn i øjeblikket lægger lokaler til omkring 80 asylansøgere. Feriehytter på campingpladser er også kommet i brug. Eksempelvis huser Nordstrand Camping i Frederikshavn 114 flygtninge.

På Bornholm er det meningen, at der i sommerhalvåret skal være omkring 240 asylansøgere på det nye Røde Kors-center i Rønne. Om vinteren vil øen tage imod endnu flere, flere end 450 flygtninge, der bl.a. skal indkvarteres på vandrehjem og feriecentre, der ellers ville være sæsonlukket.

Ifølge borgmester Winni Grosbøll (A) har de foreløbige erfaringer med asylansøgere på Bornholm været positive. De bidrager til øens liv, og så skaber de arbejdspladser, ikke mindst på børne- og skoleområderne. Et skøn lyder, at de nuværende flygtninge vil give øen en meromsætning på 30 mio. kroner.

»Set i det lys vil jeg heller ikke afvise, om vi skal tage imod endnu flere,« siger hun.

Staten står for alle udgifterne til asylansøgerne, og ifølge et svar fra Justitsministeriet til Folketingets udvalg for udlændinge-og integrationspolitik forventes udgifterne i år at løbe op i 1,8 mia. kroner.