Myndigheder brugte flere unøjagtige tal og grafer på vigtigt pressemøde

Der blev både givet unøjagtige oplysninger af SSI og Sundhedsstyrelsen ved pressemødet onsdag aften.

 
Se i videoen, hvad Henrik Ullum sagde ved pressemødet 8. december. Video: Ritzau Scanpix Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronapressemøder har især ét formål – at gøre os allesammen klogere på situationen – både som den ser ud nu, og som den formentlig vil se ud fremover.

Men på det seneste pressemøde, hvor nye restriktioner blev meddelt, fremkom der flere unøjagtigheder.

På pressemødet fremviste Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut, en graf over et scenario for omikronvariantens udvikling.

Direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum med sin graf. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

En blå og en rød kurve repræsenterede henholdsvis deltavarianten og den nye omikronvariant. Kurven for deltavarianten var i scenariet nogenlunde stabil, mens den anden var i eksponentiel vækst.

Fortsætter den eksponentielle vækst, vil sygdomsbelastningen stige kraftigt over tid, sagde Henrik Ullum.

Efter udtalelsen har efterfølgende spredt en del forvirring, da det ikke fremgik, hvad de to akser i grafen repræsenterede. Spørgsmålet var, hvilken smitteudvikling der egentlig var tale om, og hvilke kriterier der skulle være på plads for at udviklingen går, som grafen tilsyneladende viste.

Til Ekstra Bladet oplyste Statens Serum Instituts (SSI) presseafdeling, at »grafen ikke er baseret på fakta«. Der var blot tale om en illustration, der var taget med for at vise, hvordan det kan komme til at se ud, hvis omikron får lov til at udvikle sig eksponentielt.

»Statens Serum Institut medbragte en grafik til pressemødet i går, der skulle illustrere hvordan en virusvariant, der er mindre sygdomsfremkaldende, men mere smitsom, alligevel kan stige eksponentielt, og dermed belaste sundhedsvæsenet markant. Det er de foreløbige kendetegn og beskrivelser af omikron, og derfor relevant at fortælle,« skriver SSIs presseafdeling til Ekstra Bladet.

Smitten i sydafrika

På pressemødet henviste Ullum også til en hurtig tidobling af smitten i Sydafrika.

SSI oplyste desuden til Ekstra Bladet, at Ullum henviste til de officielle indlæggelsestal i Sydafrika. Ifølge Ullum var antallet af indlagte i Sydafrika tidoblet på fire uger, »en betydelig stigning«, sagde han og et tegn på, »at sundhedsvæsenet meget hurtigt kan komme under pres«.

Men tallene viser ikke en tidobling.

I uge 44 var der 567 indlagte, i uge 48 var der 3.390 – altså knap en seksdobling i antallet af indlagte. Det fremgår af Sydafrikas data for hospitalsindlæggelser.

Og så var der indlæggelserne, som Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør, præsenterede – dem var der også problemer med:

»Langt de fleste – eller i hvert fald et flertal – af dem, der ligger på sygehus, er uvaccinerede,« sagde Søren Brostrøm i forlængelse af en udtalelse om vaccinernes effekt.

Men som Politiken har beskrevet er det ikke korrekt. Tal fra SSI viser, at næsten to ud af tre nyindlagte med covid-19 i sidste uge var færdigvaccineret med enten to eller tre stik.

I en e-mail til Politiken fra Sundhedsstyrelsens presseafdeling understreger Søren Brostrøm, at han er bekendt med de korrekte tal, og at der udelukkende er tale om »en fejludtalelse på en travl arbejdsdag«.

»Han burde have sagt ‘forholdsmæssigt flere’,« står der i e-mailen.