Myndigheder afviste, at regeringen stod bag nedlukning af domstole – men mørklagte dokumenter fortæller en anden historie

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Både Justitsministeriet og Domstolsstyrelsens direktør har afvist, at det var regeringen, der lukkede domstolene og afgjorde, hvornår de kunne genåbne. Mørklagte referater fortæller en anden historie Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til lørdagens nyhedsoverblik.

I dag skal vi vende historier om mobberi og chikane i samfundsdebatten, burkaforbuddet og nedlukningen af landets domstole.

Først skal vi lige have kort et overblik over coronasituationen i Danmark.

Antal bekræftede smittede i Danmark: 13.789 (+64 siden torsdag)

Antal, der har overstået smitten: 12.578 (+52 siden tirsdag)

Bekræftede døde i Danmark: 615

Antal døde på verdensplan: 678.775

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 17.533.034

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Tallene i går var ventet med spænding, efter torsdagens opgørelse fra Statens Serum Institut, som viste, at 91 var registreret smittet med coronavirus. Men med 64 nye smittede er det lidt sværere at tolke udviklingen. Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm forholder sig også relativt roligt trods de senere ugers stigning i smitten, sagde han i går til Berlingske:

»Man skal passe på med at lægge alt meget for i tallene fra dag til dag. De 91 smittede er også udtryk for, hvornår folk er testet, og hvornår svarene foreligger. Vi kigger mere på gennemsnitstallene, der er akkumuleret over syv dage, og der ser vi en lille stigning, men det er på et relativt lavt niveau i Danmark,« siger Søren Brostrøm, der dog forventer en stigning i antallet af smittede i Danmark.

»Der har været lidt snak om en eventuelt anden bølge, og det kan man også godt tale om, men det er lidt et definitionsspørgsmål. Vi kan også sige, at vi blev ramt af en epidemi, som vi fik kontrol over, og der kan vi vurdere, om vi kan forvente en opblussen af epidemien, og det er nok ikke usandsynligt,« sagde Søren Brostrøm fredag, hvor Sundhedsstyrelsen også anbefalede mundbind i den offentlige transport, hvis der trængsel, og det ikke er muligt at holde afstand.

Er coronadødeligheden faldende?

Mens smitten stiger og mundbindene findes frem, kan ængstelsen for coronavirus hurtigt blive større og mere nærværende. Men muligvis er der håb at gribe fat i her i en ny truende periode.

Hvis vi først kaster et blik på den globale dødskurve, så toppede den i midten af april med godt og vel 7.000 bekræftede døde af covid-19 om dagen.

Siden er »dødskurven« fladet ud og tilmed dalet en anelse. Aktuelt bliver der registreret godt og vel 6.000 døde af den nye sygdom dagligt – som gennemsnit betragtet. Tallene er fra troværdige kilder: Verdenssundhedsorganisationen WHO og Our World in Data, der anvendes som kilde af universiteter som Harvard, Stanford og Oxford.

Men siden midten af april er antallet af daglige og officielt bekræftede smittetilfælde ifølge de samme kilder omtrent tredoblet – fra omkring 80.000 til over 200.000, og kan det skyldes, at coronavirus er blevet mindre dødbringende? Svaret kan læses i videnskabsjournalist Lars Henrik Aagaards artikel her.

Chikane og mobberier holder danskere fra debat på sociale medier

En stor del af danskerne afholder sig fra at blande sig i debatter, de ellers har lyst til at engagere sig i på de sociale medier. Det fremgår af en undersøgelse for Ytringsfrihedskommissionen, der udkom i april. Heraf fremgår det, at 40 procent af de adspurgte danskere inden for de seneste seks måneder på trods af deres ønske om at blande sig i en debat har afholdt sig fra at ytre sig på de sociale medier. Det er et problem, mener Rune Stubager, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet og manden bag undersøgelsen:

»Fra et demokratisk synspunkt kan man sige, at hvis bare én person afholder sig fra at ytre sig, fordi vedkommende er bange for trusler eller repressalier, er det jo i sig selv et demokratisk problem. Og problemet vokser oplagt, jo flere der måtte have det på den måde,« siger Rune Stubager. Læs hele artiklen i e-avisen eller i en gammeldags trykt avis. Artiklen udkommer online senere i dag.

Burkaforbud brugt relativt lidt

Vi skal også forbi en udlændingesag. Det, der har været et af de senere års mest omdiskuterede værdipolitiske tiltag, ser ud til at have haft begrænset effekt. Lørdag er det to år siden, at det såkaldte tildækningsforbud, der populært blev kaldt burkaforbuddet, trådte i kraft.

Siden da har der dog været langt mellem sigtelserne for at bryde tildækningsforbuddet i det offentlige rum, og der er rejst i alt 60 sigtelser gennem de seneste to år, viser nye tal.

21 indenfor de seneste 12 måneder og 39 i løbet af lovens første leveår. 22 af dem skyldtes niqab og burka, mens de resterende 17 omhandlede anden maskering.

I dag mener han Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup dog, at tiltag har været en succes:

»For DF er det helt principielt, at vi lever i et samfund, hvor vi kan se hinandens ansigter. Vi ønsker ikke et islamisk samfund, hvor kvinder gøres identitetsløse og fremstår som andenrangsborgere,« siger Peter Skaarup.

Læs artiklen hos Berlingske her.

Referater modsiger myndigheders forklaring om nedlukningen af domstolene

Og nu skal vi til en anden temmelig stor retspolitisk sag.

Dagbladet Information har over flere omgange gravet i sagen om nedlukningen af domstolene under coronakrisen, hvor Justitsministeriet og Domstolsstyrelsens direktør tidligere har afvist, at det var regeringen, der lukkede domstolene og afgjorde, hvornår de kunne genåbne. Men nu fortæller ellers mørklagte dokumenter en anden historie.

»Det er ikke i overensstemmelse med retsplejeloven og dermed ikke i overensstemmelse med grundloven,« siger tidligere direktør i Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen blandt andet Information i den lidt komplicerede, men særdeles væsentlige historie, som du kan læse her.

Det sker i dag:

Ja, du troede måske, at du skulle sidde i sommerhuset og nyde solen med en campari i hånden. Men i virkeligheden er 1. august årets travleste dag. I dag skifter titusinder af borgere rundt i landet boligen ud med en ny, viser tal fra Danmarks Statistik. I 2018 flyttede 94.000 borgere i august.

Men hvis du nu ikke er en af dem, der skal flytte, og hvis du ikke gider sidde i solen, så er der FA Cup-finale i Storbritannien, og Strade Bianche - det første World Tour-cykelløb siden coronanedlukningen - køres med danske Jakob Fuglsang som en af forhåndsfavoritterne. Begge dele vises i fjernsynet.

God lørdag til jer alle.