Muzaffers møde med pantefogeden: Jeg blev truet med fængsel

Gennem flere år sloges Muzaffer Koyuncu med Skats pantefogeder om en gæld, Skat slet ikke havde krav på. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere års opslidende kamp mod Skat har om ikke andet lært Muzaffer Koyuncu én ting: Det er langt fra altid lykken at være herre i eget hus.

»Jeg vil aldrig være selvstændig erhvervsdrivende igen. Jeg har fuldstændigt mistet appetitten på det,« siger den 40-årige nu tidligere pizzeriaejer.

Sidste år blev han indkaldt til en udlægsforretning hos Skat. Pantefogederne på stedet krævede ifølge Muzaffer Koyuncu, at han straks afleverede, hvad han havde af værdi for at dække en gammel skatte- og momsgæld.

»De spurgte mig, hvad jeg ejede, om jeg havde penge. Truede mig med, at jeg kunne ende i fængsel og sagde, at det ville blive dyrt for mig, hvis jeg ikke betalte med det samme. Det var helt mafiaagtigt,« husker Muzaffer Koyuncu, der hverken kunne eller ville betale og derfor gjorde indsigelse på stedet.

Med god grund: Skats pantefogeder havde slet ikke lov til at inddrive gælden den januardag i 2015. Landsskatteretten var nemlig i gang med at behandle Muzaffer Koyuncus skattesag. Han havde derfor fået ligningsmæssig henstand, hvilket betyder, at gælden ikke kan inddrives, mens sagen behandles. Det fastslog Fogedretten i en kendelse, Berlingske har gennemgået.

»Pantefogeden havde ikke på forhånd sat sig ind i, hvad det egentlig var for nogle krav, vedkommende forsøgte at inddrive. Man kunne let have opdaget, at Skat faktisk slet ikke måtte inddrive en meget stor del af beløbet. En banal fejl, vi desværre ser for ofte,« siger hans advokat, Lisbeth Pedersen.

Skats kontrol viser, at pantefogederne begår fejl i, hvad der svarer til hver femte udlægsforretning. Muzaffer Koyuncus slagsmål med Skat begyndte i 2011, da Skat opskrev hans skat og moms med mange hundredtusinde kroner – hvilket også var en fejl: Efter advokatens mellemkomst nedskrev Skat beløbet betydeligt. Om Muzaffer Koyuncu skal betale den sidste rest, har Landsskatteretten endnu ikke afgjort. Uanset udfaldet har slagsmålet kostet:

»Jeg gik ned med stress. I forvejen knoklede jeg 12-14 timer i døgnet for at få pizzeriaet til at løbe rundt. Da Skat kom på banen, kunne jeg ikke holde til presset.«

Muzaffer Koyuncu afviser, at han selv kunne have undgået sagen:

»Jeg kunne bevise, at mine tal passede. Men de troede ikke på mig.«

Men er pantefogederne ikke nødt til at være skrappe, så skattekronerne kommer hjem?

»Uanset hvad skal reglerne overholdes, og de skal tale ordentligt til folk. Det gjorde de ikke i min sag.«