Muslimske menigheder vil blande sig i folketingsvalget

Det Islamiske Trossamfund vil samle muslimske menigheder til fælles kamp mod regeringen og Dansk Folkepartis integrationspolitik. De frygter at blive syndebukke i næste folketingsvalgkamp. Integrationsminister Bertel Haarder (V) er ked af initiativet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store grupper af de mest fremtrædende muslimske menigheder i Danmark har indledt en kamp om mediernes dagsorden. Det sker ikke mindst for at forhindre, at regeringspartierne og Dansk Folkeparti vinder magten igen ved næste valg, bekræfter Kasem Ahmad, formand for menighedens medie- og politikudvalg.

I fire uger i træk har Det Islamiske Trossamfund i Københavns nordvestkvarter indkaldt til pressemøde om kontroversielle emner.

I dag er emnet for fredagsprædikenen og det efterfølgende pressemøde det brandaktuelle: Hvorledes man som muslim kan praktisere sharia i Danmark. Trossamfundet har mellem 500 og 1.000 deltagere ifredagsbønnen hver uge, og er dermed et af de største i Danmark.

Det er den kendte imam Ahmad Abu-Laban, som er åndeligt overhoved i moskeen.

»Det er en ny strategi, som skal vise, at vi er en del af samfundet, og vi vil gerne være med. Vi skal være mere synlige. Ellers bliver vi misbrugt af politikerne til næste valg,« siger Kasem Ahmad.

Han afviser, at Det Islamiske Trossamfund sigter til bestemte partier, men sætter alligevel en adresse på:

»Vi risikerer, at Venstre og Dansk Folkeparti får gavn af det budskab, at Danmark er i fare og demokratiet er truet. Det vil gå ud over Socialdemokratiet og venstrefløjen, så vi vil gerne gøre noget før valget,« siger Kasem Ahmad.

Misforståelser
Han nævner ytringsfriheden i forbindelsen med drabet på den hollandske instruktør Theo van Gogh som et konkret eksempel på de bevidste misforståelser, der finder sted for at skade muslimerne.

»Det bliver udlagt som om, at vi gerne vil begrænse ytringsfriheden, men vi har tydeligt og klart sagt, at vi ikke taler om at indskrænke den, men at vi ønsker nogle moralske grænser,« siger han.

Det er ekstremt vigtigt, at unge indvandrere ved, hvordan man praktiserer sharia, uden at det kommer i konflikt med det danske samfunds regler, når den næste kommunalvalgkamp indledes, påpeger han, og henviser til sagen om den fyrede kandidat fra Ballerup, Fatima Shah.

Det islamiske Trossamfund har indledt en debat med andre muslimske trossamfund om, hvordan man kommer bedre ud i debatten. For eksempel hvorledes man jævnligt kan afholde fælles pressekonferencer, så der kommer et enslydende budskab ud.

Det er menigheder som Muslimer i Dialog, Minhaj ul Quran, Sunna og Fath-moskeerne på Vesterbro samt den tyrkiske forening DMGT, som Det Islamiske Trossamfund drøfter samarbejde med.

Integrationsminister Bertel Haarder (V) siger, at han er ked af, at imam Abu Laban tilsyneladende udvælger sig bestemte politiske venner og fjender.

For regeringen har ingen planer om at gøre muslimer til syndebukke i valgkampen, og regeringen er i øvrigt regering for alle, påpeger ministeren.

Sharia eller ej
»Jeg vil så håbe, Abu Laban kan slå fast, at man som troende muslim ikke behøver at købe hele shariapakken med håndsafhuggelse og stening, sådan at herboende muslimer kan være med i politik uden hele tiden at skulle svare på, om de vil indføre sharia i Danmark, hvis de får flertal. Problemet er jo, at når man går Fatima Shah eller andre indvandrerepolitikere på klingen, er det hele shariapakken eller ingenting,« siger Bertel Haarder og kalder det velgørende, hvis Abu Laban siger det, så det ikke kan misforstås.

Endvidere mener integrationsministeren, at Abu Laban bør trække sine udtalelser tilbage om, at det meget vel kan være en højreorienteret gren af CIA, der stod bag angrebet på de to tvillingetårne i New York den 11. september.

»Det er en vanvittig påstand, der ikke er en religiøs leder værdig, og kun tjener til at bekræfte palæstinensere og andre i den offertænkning, som er til stor skade for integrationen,« siger Haarder.

Talsmanden Kasem Ahmad svarer igen, at Haarder kan glemme alt om, hvad Abu Laban skal sige og ikke sige. Det bestemmer han selv.