Muslimske friskoler underretter ti gange mindre om vold og mistrivsel

De muslimske friskoler laver ti gange færre underretninger til kommunen end den øvrige grundskole. Det viser en gennemgang, som DR har lavet.

En gennemgang, som DR har lavet, viser, at muslimske friskoler laver langt færre underretninger om børn, der mistrives, end grundskolen generelt. Hay Skolen i København er en af Danmarks muslimske friskoler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På de muslimske friskoler skal 358 børn til, før der laves en underretning om mistrivsel til kommunen.

I grundskolen generelt - det vil sige folkeskoler, efterskoler, specialskoler, fri- og privatskoler - laves der en underretning for hvert 34. barn.

Det viser en gennemgang af underretnings- og elevtal, som DR har lavet.

Og det er et problem, mener Annette Haaber Ihle, der er lektor på University College Sjælland og forsker i kultur og medborgerskab på muslimske friskoler i Danmark. Det kan nemlig betyde, at børn i muslimske friskoler, der er udsat for vold, misbrug eller omsorgssvigt, ikke får den nødvendige hjælp fra det offentlige.

Over for DR Nyheder afviser hun, at de få underretninger skyldes, at færre børn mistrives i muslimske friskoler end i grundskolen generelt.

»På de muslimske friskoler, hvor jeg har været, er der en ret stor gruppe af udsatte børn. Forældrene er ofte arbejdsløse eller har sociale problemer, mange er kommet hertil som flygtninge og kan være traumatiserede. Derfor kunne man godt forvente, at de har mindst lige så mange børn, der er udsat for overgreb eller omsorgssvigt,« siger Annette Haaber Ihle til DR Nyheder.

Al-Hilal Skolen i Københavns Nordvestkvarter er en af de muslimske friskoler i Danmark, som er tilbageholdende med at lave underretninger til kommunen. Til DR Nyheder forklarer skolelederen Aziz El-Wali, at de »prøver at løse tingene selv«, og at de har »nogle lærere, som føler sig klædt på til at kunne løse problemerne«.

Aziz El-Wali fortæller, at han har underrettet kommunen om elever tre-fire gange i de 15 år, hvor han har været skoleleder.

Alle borgere har pligt til at underrette kommunen, hvis man har kendskab til børn og unge, som mistrives og har behov for hjælp. Lærere og skoleledere har særligt skærpet underretningspligt.