Muslimsk vrede truer Danmark

På femårsdagen for muhammed-tegningerne har den muslimske verden rettet søgelyset mod Danmark, advarer udenrigsministeren .

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem år efter offentliggørelsen af de 12 muhammedtegninger risikerer Danmark igen at blive mål for den muslimske verdens vrede. Det skyldes ikke mindst, at manden bag tegningerne, Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose, i dag udgiver en bog, hvor tegningerne genoptrykkes.

»Vi ser desværre mange tegn på, at kritikken er ved at blusse op igen. Der er forskellige bevægelser i gang i retning af at eskalere den her sag,« siger udenrigsminister Lene Espersen (K), der ikke ønsker at uddybe, om der er tale om konkrete sikkerhedstrusler mod danske interesser.

Øget opmærksomhed på Danmark

Ifølge Berlingskes oplysninger har Udenrigsministeriet dog via diplomatiske kontakter erfaret, at der i den muslimske verden og fra alle fronter er en øget opmærksomhed på Danmark lige nu.

Derfor har Lene Espersen i et forsøg på at afværge en ny muhammedkrise i de seneste uger haft møder med fremtrædende repræsentanter i den muslimske verden, og i går mødtes hun med 17 ambassadører fra 17 muslimske lande.

»En klog beslutning«

Ifølge mellemøsteksperten Helle Lykke Nielsen er det »en rigtig klog beslutning«.

»Dermed behandler ministeren sagen som en udenrigspolitisk sag og ikke indenrigspolitisk, som Fogh gjorde det i sin tid, da han afviste at mødes med ambassadørerne,« siger hun.

Fathi El-Abed, der i en årrække har arbejdet for Udenrigsministeriet for at genoprette Danmarks image i den muslimske verden, deler dog ikke Lene Espersens bekymring:

»I hvert fald er det ikke i de muslimske regeringers interesse at puste til ilden, da det jo kun gavner ekstremisterne og dermed deres egne fjender. Desuden har Flemming Roses bog og femårsdagen ikke fået nogen stor omtale i de mellemøstlige medier,« siger Fathi El-Abed.