Muslimsk friskole udsat for skarp kritik – nu stopper skolelederen

Skolelederen på Nord-Vest Privatskole i København har forladt sit job i kølvandet på en række afsløringer af forholdene på skolen.

Sagen om Nord-Vest Privatskole i Københavns Nordvestkvarter har medført stor politisk debat. Senest har Socialdemokratiet meldt ud til BT, at alle muslimske friskoler bør lukkes, hvilket har udløst kritik af partiformand Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skolelederen på den muslimske friskole Nord-Vest Privatskole har i kølvandet på en række omdiskuterede sager på den københavnske skole fratrådt sin stilling få uger inde i det nye skoleår.

Det fremgår en fælles meddelelse til skolens lærere, som Berlingske er i besiddelse af.

»Søren ønsker ikke længere at være skoleleder,« lyder det i den kortfattede meddelelse, hvor det også fremgår, at en fungerende skoleleder er indtrådt fra d. 20. august.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra den nu tidligere skoleleder Søren Waast, men han er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser.

De nærmere omstændigheder omkring skolelederens fratrædelse er fortsat ukendte, men opsigelsen kommer efter, skolen er kommet under skærpet tilsyn bl.a. på baggrund af en række artikler i Berlingske.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan en svensk investor med direkte forbindelse til en verdensomspændende shiamuslimsk organisation købte Nord-Vest Privatskoles bygninger. Ifølge investorens egen forklaring var der blot tale om en ejendomsinvestering, men senere blev det afdækket, at investoren havde forsøgt at få indflydelse på skolen bl.a. ved at ansætte en overvågende konsulent. Senere kunne Berlingske afdække, at tilsynet med de danske fri- og privatskoler under et uanmeldt besøg på skolen har fundet undervisningsmateriale om martyrer og jihad i et kopirum. Og for nylig kom det frem, at skolens viceskoleleder delte Hizbollah-relateret materiale på sin Facebook-profil. I den forbindelse sagde Jakob Skovgaard-Petersen, islamforsker ved Københavns Universitet:

»Sammenholdt med det undervisningsmateriale om jihad og martyrium, der er blevet fundet på skolen, så mener jeg, at vi har et problem, som skolen bør reagere på. Det er jo ikke smart, hvis vi har skoler, der oplærer nogen i at hade en anden gruppe mennesker,« sagde han.

Den nu forhenværende skoleleder Søren Waast har tidligere forklaret til Berlingske, at skolens investor ikke har øvet indflydelse på skolen.

»Vi vil ikke have nogen udefra til at komme og fortælle os, hvad vi skal og ikke skal. Det er udelukket. Jeg har et tæt samarbejde med den nuværende bestyrelse, og vi er fuldstændig enige om, at vi selv står for driften af skolen uden indblanding udefra,« har Søren Waast udtalt til Berlingske.

I en redegørelse til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, der fører tilsyns med de danske fri- og privatskoler, har skolen desuden forklaret, at jihad-materialet ikke er blevet brugt i undervisningen.

»Bogen lærer eleverne om, hvordan man bliver en del af et sekulært samfund, og hvordan man behandler andre mennesker på bedste vis. Kapitlet i bogen, der vedrører jihad (og har samme navn), bliver dog ikke anvendt i undervisningen, da det ikke har betydning for eleverne eller er en del af det, vi ønsker at lære eleverne,« lød det i redegørelsen.

Det er fortsat uvist, hvilke konsekvenser sagen får for Nord-Vest Privatskole. Sagen bliver fortsat behandlet af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.