Muslimsk fond vil alligevel ikke begrave fransk terrorist i Danmark

Dansk Islamisk Begravelsesfond oplyser, at den ikke tilbyder at begrave fransk terrorist i Danmark, sådan som fondens næstformand tidligere har udtalt til Jyllands-Posten.

Dansk Islamisk Begravelsesfond ønsker ikke at begrave andet end danske muslimske familier. Scanpix/Brian Berg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Islamisk Begravelsesfond har aldrig tilbudt at begrave den franske islamist Adel Kermiche, der døde i forbindelse med et angreb i en fransk kirke. Og fonden kommer heller ikke til det.

Det oplyser Bashir Ahmad Nazmi, der er formand for Dansk Islamisk Begravelsesfond, i en mail til Ritzau. Det er Dansk Islamisk Begravelsesfond, der driver den muslimske gravplads i Brøndby.

I Jyllands-Posten kunne man onsdag læse, at Kasem Said Ahmad, der blev omtalt som fondens formand, men som ifølge Ritzau rettelig er fondens næstformand, tilbød at begrave terroristen. Berlingske citerede historien og beskrev reaktioner på udmeldingen, som du kan læse her.

Tilbuddet om at begrave den franske terrorist i Danmark kom på tale, fordi en fransk imam har vakt stor opsigt ved at nægte at begrave terroristen.

»Det er skammeligt og uislamisk af de franske imamer at nægte at begrave en muslim. Man skal ikke se på de dødes fortid. Det er en menneskeret at blive begravet, uanset hvad man har gjort (...) Hvis vi fik en henvendelse fra familien om at begrave ham, så ville vi gøre det, så siger vi ikke nej,« sagde Kasem Said Ahmad ifølge Jyllands-Posten.

Ingen kommentarer

Berlingske forsøgte selv onsdag at komme i kontakt med Kasem Said Ahmad det meste af onsdagen. Det lykkedes at få fat på en medarbejder i fonden, der oplyste, at de ikke havde nogen kommentarer.

Ved 22-tiden onsdag aften fik Berlingske så tilsendt en mail fra fondens sekretær Vedat Aslan, hvor det fremgik, at fonden ikke støttede op om den holdning til begravelse af den franske terrorist, som Kasem Said Ahmad har givet udtryk for.

Det fremgår ikke af fondens hjemmeside, hvem der er formand eller næstformand. Men af tidligere artikler kan man læse, at Kasem Said Ahmad har været formand.

Til Ritzau har Kasem Said Ahmad imidlertid efterfølgende gjort det klart, at han ikke taler på vegne af Dansk Islamisk Begravelsesfond.

Den nuværende formand, Bashir Ahmad Nazmi, skriver i en mail til Ritzau, at fonden hverken har tilbudt at begrave Adel Kermiche eller vil begrave ham, hvis familien henvendte sig.

»Begravelsespladsen er for muslimer i Danmark. Hvis en muslimsk familie i Danmark ønsker en begravelse (på, red.) den muslimske gravplads, er det ok med os,« skriver han.

Den muslimske gravplads i Brøndby er landets eneste, der ikke ligger i forbindelse af en kirke.

Opbakning til at afvise begravelse

Den omtalte franske terrorist var en af to gerningsmænd, der 26. juli angreb en kirke i Saint-Etienne-du-Rouvray i Normandiet i det nordlige Frankrig. De skar halsen over på og dræbte en katolsk præst og angrebet er blevet beskrevet som »terror« af de franske myndigheder.

Siden har de lokale muslimske forkyndere nægtet at begrave ham, hvilket har fået opbakning både i Frankrig og herhjemme. Blandt andet af Waseem Hussain, der er formand for Dansk Islamisk Center og tilknyttet Københavns Fængsler som fængselsimam. Han skriver på Facebook, at han ikke støtter udførelsen af islamiske ritualer ved begravelse af terrorister.

»Dette skyldes den kaos, ødelæggelse, frygt og usikkerhed, som terrorister søger at skabe. Samfundet, tilliden, fællesskabet og menneskeligheden lider under deres barbari – for slet ikke at tale om den måde terrorister besudler Islam på som religion. De handler på alle tænkelige måder i modstrid med Islams lære om tillid, tolerance, ansvarlighed og fred,« skriver han.

Debattør og næstformand i Exitcirklen, Khaterah Parwani, mener ligeledes at den franske imam sender »et signal fra det muslimske trossamfund, der vil noget. Den afvisning burde alle muslimske trossamfund tilslutte sig«, skriver hun på Facebook.