Muslimsk afvisning af juletræ forarger

Det er et udtryk for intolerance, når et muslimsk flertal i en boligforening støtter muslimske højtider, men ikke vil give penge til et juletræ, mener K og DF.

Der er disrespekt, når bestyrelsen i boligområdet Egedalsvænge i Kokkedal ikke vil finansiere et juletræ, men gerne en eid-fest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årevis har boligområdet Egedalsvænge i Kokkedal haft et juletræ til cirka 6.000 kroner stående i området i december måned, men i år er det ifølge Frederiksborg Amts Avis blevet stemt ned af et lille muslimsk flertal i afdelingsbestyrelsen, som netop har brugt 60.000 kroner på den muslimske eid-fest.

Og det er dybt problematisk, mener Tom Behnke, retsordfører for De Konservative.

- Med den her handling tilkendegiver man tydeligt, at man overhovedet ingen respekt har for danske traditioner og dansk kulturhistorie. Jeg har ikke noget imod, at man fejrer andre højtider, men at man på den her måde lukker og slukker for julen, det er helt uhørt og mangel på respekt, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

- Der er rigtig mange med udenlandsk og muslimsk baggrund, som er godt integreret, og som respekterer det, der er dansk. Men vi ser desværre også, at nogle - lige så snart, der har muligheden for det - misbruger deres lille flertal til at undertrykke det danske. Det er meget problematisk, tilføjer han.

Ifølge Kirstine Sinclair, ph.d.-adjunkt ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, er det muslimske flertal ude i en politisk motiveret afvisning.

- Når man har et boligområde, hvor befolkningen er nogenlunde fifty-fifty med etniske danskere og beboere med anden etnisk baggrund, men hvor der er en overvægt i bestyrelsen med anden etnisk baggrund end dansk, som netop har brugt 60.000 kroner på eid og ikke vil bruge 6.000 på et juletræ, så er det et politisk signal, siger hun, men pointerer også, at der er tale om en demokratisk valgt bestyrelse.

- Og hvis der ikke står noget i vedtægterne om, at der skal sættes penge af til hver højtid, så har de jo ikke forbrudt sig mod nogen regler, tilføjer hun.

DF: Et uanstændigt angreb

Dansk Folkepartis Martin Henriksen mener, at sagen er et direkte resultat af en lempelig udlændingepolitik og vil rette henvendelse til boligminister Carsten Hansen (S), så Folketinget kan sende et signal om respekt for danske traditioner.

- Det bedste er naturligvis, at man får løst det her lokalt, og at man ender med at markere julen. Sker det ikke, så bør Folketinget via lovgivningen forpligte boligselskaberne til at værne om danske traditioner. Det er langt fra en optimal løsning, men vi bør reagere, hvis der ikke sker noget. Der er ganske enkelt tale om et uanstændigt angreb på dansk kultur, siger han.

Tom Behnke håber, at flere vil melde sig på banen og tage fat i diskussionen, inden de små sager bliver til flere.

- Det skal ikke kun være Tom Behnke og co., der tager det her op. Man bør i boligområderne og i muslimske kredse tage en debat om, hvad formålet er med at være i Danmark. Det er et mindretal, der diskriminerer på den her måde, men splittelsen mellem muslimer og danskere kommer til at brede sig, hvis vi ikke tager hånd om det nu og her, siger han.