Muslimer uenige om Halloween

Ekstrem muslimsk forening mener, muslimer synder, hvis de deltager i Halloween, mens moderate mener, at fejringen er helt i ordenl.

Halloween fejres 31. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIM SLOAN

Muslimer skal ikke klæde sig ud som zombier, hekse eller flagermus, når Halloween bliver fejret d. 31. oktober. Det mener ”Kaldet Til Islam”, en pressesky ortodoks muslimsk forening, i hvert fald.

- Halloween er ond fest, der fremmer tilbedelse og offer for falske afguder, der forurener ens tro og tilbedelse til Allah. Halloween er en form for Shirk og en ulydighed skabt af Satan, skriver den lille ekstremistiske forening på deres hjemmeside. Shirk, at associere andre guder med Allah, betragtes som den værste synd, muslimer kan begå.

Foreningen har den seneste tid flere gange været i medierne. Senest har foreningen meldt ud, at den vil indføre danske sharia-zoner, og under valgkampen blev foreningen blandt andet beskyldt for at dele anti-demokratiske løbesedler ud på gadehjørner i København.

Splid i det muslimske miljø

Men det er ikke alle muslimer, der er enige med den salafistiske organisation. Waseem Hussain, der står bag den muslimske vidensportal haya.dk mener, at Halloween er helt halal og i overensstemmelse med islam.

- Halloween er ikke specielt knyttet til kristendommen. Halloween er ikke et religiøst symbol ligesom for eksempel julemessen. Halloween karakteriserede måske engang en religion, men ikke i dag. Og der er grænser for, hvor meget man kan tage i betragtning i forhold til oprindelse, fortæller Waseem Hussain.

Helvedes straf

Sådan ser Abu Khattab, én af talsmændene fra ”Kaldet til Islam”, ikke på det. Han mener, at muslimske forældre skal nægte deres børn at deltage i Halloween.

- Forældrene, som er børnenes beskyttere burde hellere tænke på helvedets straf end folks tanker eller handlinger. Selv om man ikke fejrer Halloween for at ofre til guderne, er det stadig en dødssynd, slår Abu Khattab fast.

Det tager Waseem Hussain dog afstand fra. Han mener, at muslimer trygt kan fejre Halloween.

- Hvis der er nogen, der spørger mig, om de inden for islamiske rammer må deltage i Halloween, så vil jeg sige ’ja’, fortsætter han og understreger at, salafisternes synspunkter langtfra er repræsentative for danske muslimer.

En amerikansk tradition med kristne rødder

Halloween fejres altid d. 31. oktober efter amerikansk forbillede med børn i udklædninger og udskårne græskar. Traditionen menes dog at stamme fra kelterne, der fejrede overgangen fra sommer til vinter på denne dag. Senere overtog kristendommen traditionen, og dagen blev en fest for alle de helgener og martyrer, der ikke blev fejret og mindet på andre dage i året.

Også i den danske folkekirke har der de seneste år været debat om, hvordan Halloween bør håndteres.

Artiklen er blevet til i et samarbejde med journalistuddannelsen på RUC.