Muslimer til kamp mod Hizb ut-Tahrir

Foreningen Forum for Kritiske Muslimer kalder til verbal kamp mod Hizb ut-Tahrir. Foreningen vil i hele 2008 arbejde for at holde unge muslimer væk fra ekstremistiske miljøer. Den får hjælp fra prominent britisk Hizb ut-Tahrir-afhopper, som kommer til Danmark i begyndelsen af april.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den muslimske forening »Forum for Kritiske Muslimer« vil bremse Hizb ut-Tahrirs tiltrækningskraft på unge, rodløse muslimer og kalder til verbal kamp mod Hizb ut-Tahrir. Kritiske Muslimers målsætning for 2008 er at hjælpe unge danske muslimer ud af radikale miljøer samt at hindre flere unge i at blive tiltrukket af ekstremistiske foreninger som Hizb ut-Tahrir.

Ifølge foreningens forkvinde, religionssociolog og forfatter Sherin Khankan, kan det bedst gøres via åben dialog:

»Vi vil i kritisk dialog med Hizb ut-Tahrirs sympatisører og medlemmer, og vi vil søge at nå de unge via intellektuelle argumenter. Vi mener, at Hizb ut-Tahrir manipulerer et kunstigt skel mellem islam og demokrati, og mellem islam og menneskerettigheder. De er med til at manipulere en kunstig modsætning mellem dem og os, og det er meget lidt frugtbart for en ung identitet, uanset hvor i verden man bor,« siger Sherin Khankan.

Britisk hjælp
Forum for Kritiske Muslimer har allieret sig med den prominente britiske afhopper fra Hizb ut-Tahrir, Maajid Nawaz, der har inspireret til strategien om kritisk dialog. Maajid Nawaz sad tidligere i ledelsen for britisk Hizb ut-Tahrir, men arbejder nu for at mindske Hizb ut-Tahrirs tiltrækning på unge muslimer. Den 3.-4. april kommer Maajid Nawaz til Danmark for at holde foredrag og sparke den kritiske debat i gang sammen med Sherin Khankan. Det sker bl.a. ved en debat på Vartorv i København, hvor TV-værten Clement Kjers- gaard er ordstyrer.

I Folketinget har en række partier talt for et forbud af Hizb ut-Tahrir på grund af foreningens islamistiske, antidemokratiske dagsorden. Men Forum for Kritiske Muslimer mener ikke, at et forbud er vejen frem. I stedet skal Hizb ut-Tahrir bekæmpes i det åbne:

»Vi vil diskutere, hvad Hizb ut-Tahrir vil sætte i stedet for demokratiet og være kritiske over for det. Være kritiske over for deres historiesyn, retorik, sprog, metoder og det kalifat, som de siger er alternativet. Vi vil nuancere debatten om islamisme i Danmark og være kritiske overfor Hizb ut-Tahrir, for vores mål er i sidste ende at opstille et alternativ til de unge i Danmark, som er tiltrukket af politisk islam,« siger Sherin Khankan.

»Demokratisk kalifat«
Religionsforsker Tina Ma-gaard fra Aarhus Universitet mener, at det kan blive svært at komme i dialog med Hizb ut-Tahrirs medlemmer:

»Hvis man vil i dialog med Hizb ut-Tahrirs medlemmer, skal man være meget bevidst om, hvad dialogens formål er. Eftersom Hizb ut-Tahrir nok er den mest topstyrede islamistiske bevægelse overhovedet, vil det være begrænset, hvor meget den danske filial kan få lov til at flytte sig i forhold til den internationale ledelse. Det virker umiddelbart mindre kompliceret at gå i dialog med de unge muslimer, der ikke er en del af bevægelsen, men som færdes i de miljøer, hvor Hizb ut-Tahrir rekrutterer,« siger Tina Magaard.

Hun er overrasket over, at det netop er Sherin Khankan, som går i kødet på Hizb ut-Tahrir:

»Sherin Khankan har selv argumenteret for indførelse af et »demokratisk kalifat«, så det er altså ikke kalifat-tankegangen, der skiller de to foreninger, men hvordan kalifatet skal forvaltes. Desuden har hun før udtalt sig tvetydigt om Hizb ut-Tahrir. I sin seneste bog er hun for eksempel afvisende over for kritik af helligskrifter, samtidig med at hun opfordrer til, at vi skal kunne »rumme« Hizb ut-Tahrir.«