Muslimer nedtoner ballade om »Fitna«

Hollandske Geert Wilders’ film om islam ophidser ikke danske muslimer. Flere gider slet ikke se filmen. Andre ryster overbærende på hovedet.

Adskillige kvinder var mødt frem, da Dansk Muslimsk Union i går blev stiftet i Bella Center. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske muslimer tager sig ikke af den hollandske politiker Geert Wilders’ islamkritiske film »Fitna«.

De ryster på hovedet, og flere griner af filmen, som har vakt opsigt og lige nu diskuteres både på internettet og i mange medier.

»Jeg har ikke set den, men jeg bryder mig ikke om den slags modpoler og meget personlige holdninger blæst op på den måde. Det virker som et personligt angreb, og den slags tager jeg ikke så alvorligt,« siger Mohammed Attia, der har egyptisk baggrund og er medlem af Dansk Islamisk Råd.

Heller ikke den danske konvertit Abdulmuhammed Sørensen har set filmen. Og det har han heller ikke tænkt sig.

Det har til gengæld tre tyrkiske unge mænd, der i går var mødt op i Bella Center til dannelsen af Dansk Muslimsk Union – en samarbejdsorganisation for muslimer i Danmark.

»Jeg har set noget af den, og jeg tager den ikke så tungt,« griner Burhan Köse, som betragter filmen som provokation.

»Og det er egentlig okay,« siger han.

»I virkeligheden bruger ham hollænderen jo bare islam til at få reklame,« siger Salih Gûzel.

Film stadig på nettet
Osman Ötzoprak, der indtil i går var talsmand for arbejdsgruppen bag Dansk Muslimsk Union, tager sig heller ikke af den hollandske politikers holdninger.

»Jeg så filmen i går, og jeg synes, den er manipulerende og fuld af propaganda. Det er, hvad jeg personligt har at sige om filmen,« siger Osman Ötzoprak. Geert Wilders’ film, der blev frigivet på internettet, viser bl.a. tegneren Kurt Westergaards tegning af Muhammed med en bombe i turbanen. Koranen vises i sammenhæng med citater om terror, ligesom der bringes billeder fra terrorangrebet på World Trade Center i New York 11. september 2001 og fra terrorangrebet i London i 2005.

Filmen viser også billeder af den hollandske filminstruktør Theo van Gogh, der blev myrdet i 2004 efter at have lavet filmen »Submission« om islam.

I går valgte www.liveleak.com at fjerne filmen fra sin hjemmeside på grund af trusler mod virksomhedens medarbejdere. Filmen kan dog ses på andre netsider.