Muslimer laver fredsring om norsk synagoge

Norske muslimer har taget initiativ til at lave en fredsring om en synagoge i Oslo. 2.000 mennesker havde fredag aften tilmeldt sig arrangementet, der skal vise, at muslimer tager afstand fra jødehad.

Blomster foran synagogen i Krystalgade i København, hvor jødiske Dan Uzan blev dræbt under weekendens terrorangreb. Det har nu inspireret unge, muslimske nordmænd til at arrangere en fredsring rundt om synagogen i Oslo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gruppe unge, muslimske nordmænd har taget initiativ til at lave en menneskelig fredsring rundt om en synagoge i den norske hovedstad, Oslo, og mere end 2.000 mennesker har indtil videre tilmeldt sig arrangementet på Facebook.

Weekendens terrorangreb i København, der blandt andet kostede en jødisk mand livet, er udgangspunktet for fredsringen, for markeringen skal nemlig vise, at muslimer og jøder sagtens kan være venner.

»Vi skal lave en cirkel hånd i hånd rundt om synagogen på lørdag og aflive de fordomme, folk har mod jøder og mod muslimer, og vi skal vise, at muslimer og jøder kan være venner,« siger 17-årige Hajrad Arshad, der er en af initiativtagerne til norske NRK.

Hun bakkes op af medinitiativtager Zeeshan Abdullah, der ikke vil finde sig i eller risikere, at få, radikale muslimer bliver fronfigurer for, hvordan alle muslimer tænker.

»Vi kan ikke lade ekstremister formidle det ene og det andet på vegne af alle andre. At vi kommer frem og viser, at vi står for fred og harmoni er vigtigt nu og for generationer i fremtiden,« siger Zeeshan Abdullah i en anden artikel af NRK.

Fordi arrangementet har fået så stor tilslutning, har andre nordmænd taget initiativ til en lignende fredsmarkering i Bergen, men også uden for Norges grænser får tiltaget opmærksomhed.

Blandt andet Washington Post, Times of Israel, Jerusalem Post og TV-stationen i24 News omtaler ifølge NRK fredsringen rundt om den norske synagoge.

I beskrivelsen af arrangementet på Facebook står der blandt andet, at »islam er at beskytte vores brødre og søstre, uafhængigt af hvilken religion de tilhører. Islam er at hæve sig over hadet og aldrig lade sig synke ned på samme niveau som dem, der hader. Islam er at forsvare hinanden.«

Fredsringen bliver ifølge begivenheden på Facebook dannet kl. 18.30 lørdag aften.