Muslimer indsamler­ millioner­ til ny stormoské

Det Islamiske Trossamfund­ vil indsamle 80 millioner kroner blandt danske muslimer til en moské i København. Bidrag fra udlandet kan dog komme på tale, »hvis der ikke følger betingelser med«, som det hedder.

Henning Larsen Architects’ bud på en kommende moské og muslimsk kulturcenter på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter. Illustration: Henning Larsen Architects Fold sammen
Læs mere

København er på få år gået fra at være en by uden en eneste stormoské til at være en by med hele tre store moskeer.

Således blev der sidste år indviet en stormoské på Rovsingsgade, senere i år slår endnu en stormoské dørene op på Vibevej, og Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg har netop sagt ja til at ændre en lokalplan på Dortheavej, således at en allerede eksisterende moské kan blive bygget om til et kulturcenter til en pris på cirka 80 millioner kroner.

Det Islamiske Trossamfund står for finansieringen af byggeriet ved hjælp af donationer og andre bidrag. Talsmand Imran Shah vil ikke oplyse, hvor mange penge der foreløbig er blevet indsamlet. Men, som han siger, så »er vi godt i gang«. Han er sikker på, at pengene nok skal blive indsamlet, så byggeriet kan begynde i 2017 eller 2018.

»Vores udgangspunkt er, at det her er en moské og et kulturcenter for herboende muslimer og finansieret af herboende muslimer,« siger han:

»Derfor kommer man heller ikke til at se en stat, der går ind og støtter med penge for at få noget til gengæld.«

Donationer uden betingelser

De 80 millioner skal først og fremmest komme fra medlemmer af Det Islamiske Trossamfund og danske muslimer. Andre danskere er dog mere end velkomne til at bidrage og gør det allerede, lyder det fra Imran Shah.

»Vi accepterer alle donationer, så længe der ikke er strings attached,« siger han:

»Vores ufravigelige krav er, at vi aldrig går på kompromis med vores uafhængighed. Derfor er en penge fra udlandet også velkomne, så længe der ikke følger betingelser med. På den måde er der ikke forskel på, om pengene kommer fra Danmark eller Europa.«

Eller fra Qatar, hvor en storemir støttede byggeriet i Rovsinggade med 150 millioner kroner?

»Udgangspunktet er, at der ikke må følge betingelser med. Men det er overhovedet ikke med i vores fokus,« siger han.

Også hvis det er penge fra Saudi-Arabien?

»Der er signalværdi i at modtage penge fra en stat,« siger han og tilføjer, at »danske muslimer gerne vil definere sig selv«.

Fordi donationer fra eksempelvis Qatar kunne være problematiske?

»Netop,« siger han:

»Men vi skal nok skaffe pengene. Det ser godt ud, som det er nu, hvor vi udelukkende fokuserer på private bidragydere.«

Moskeen på Dortheavej er sunnimuslimsk. Akkurat som moskeen på Rovsingsgade, mens den på Vibevej er shiamuslimsk. Nybyggeriet er tegnet af Henning Larsen Architects og har trods sin højde på op til 18 meter modsat moskeen på Vibevej ingen tårne eller minareter.

Er det, fordi I vidste, at det ville være svært at få ændret lokalplanen, hvis I ville have minareter?

»Det har ikke været et motiv. Vores ønske er en moské, der fortolker den nordiske, arkitektoniske tradition med den islamiske tradition,« siger Imran Shah:

»Dermed sender vi et signal til vores unge generationer om, at vi er en del af en dansk identitet, mens vi til vores ældre generationer sender et signal om, at vi også har en islamisk identitet.«

På samme måde sender moskeen ifølge talsmanden en besked til den danske omverden om, at muslimerne »er kommet for at blive«.

Et bygningsværk med moderne fremtoning

»Vi er en del af bybilledet. Her står vi. Det skal bygningsværket være med til at manifestere,« siger han og understreger, at moské og kulturcenter »skal komme offentligheden til gode mange generationer frem i tiden«.

Medlem af teknik- og miljøudvalget Lars Berg Dueholm (LA) kalder moskeen for »et flot byggeri«, og han har »ingen problemer med det«.

»Fremtoningen skulle gerne være moderne, og det er den også. Det er det, jeg har forholdt mig til,« siger han.

Men tegner tre store moskeer inden for ganske få år ikke et helt nyt billede af København?

»En ting, man må indse, om man bryder sig om det eller ej, er, at København er multietnisk. Og når en by et multietnisk, skal der selvfølgelig være plads til, at forskellige grupperinger kan udfolde sig, som de ønsker det. Akkurat som der er en ortodoks kirke og en synagoge, skal der også være plads til en eller flere moskeer,« siger han.

Skeptisk kulturborgmester

Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) bryder sig ikke om en stormoské som den på Dortheavej i det københavnske bybillede. Han erkender dog, at han ikke kan gøre meget mere end at tale imod den, når Borgerrepræsentationen efter sommerferien skal godkende teknik- og miljøudvalgets beslutning om en ny lokalplan. Siger Borgerrepræsentationen ja, skal den i otte ugers høring og vil – alt efter høringssvar og den politiske behandling – blive endeligt vedtaget senere på året.

»Der er stormoskeer nok i København. Det med store og markante byggerier, der ligesom symboliserer, her bor islam, behøver vi ikke mere af,« siger han.

Men det er jo ikke et byggeri på offentlig grund, det kommer ikke til at koste kommunale kroner, så hvorfor ikke bare sige værsgo og byg?

»Når vi som kommune skal behandle sagen, handler det om, at man ønsker en særordning. At man vil bygge højere og større end det, der ellers gælder for lokalområdet,« siger Carl Christian Ebbesen.