Muslimer får nej til »fredsring« ved synagoge

En muslimsk mand vil lave en fredsring omkring synagogen i Krystalgade, hvor 37-årig Dan Uzan forrige lørdag blev dræbt. Politiet afviser ideen.

Foto af muslimer, der dannede fredsring om jødisk synagoge i Oslo. Fold sammen
Læs mere
Foto: NTB SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gruppe unge muslimer havde taget initiativ til at danne en fredsring rundt om en synagoge i Oslo for at vise jøderne sympati i kølvandet på terrorangrebene i Paris og senest i København. Nu vil en dansk muslim gøre dem kunsten efter og slå en fredsring om synagogen i Krystalgade, hvor den 37-årige Dan Uzan forrige lørdag mistede livet i et terrorangreb.

»Jeg har det umådelig dårligt over, at jøder skal være så bange, og jeg kan godt forstå de er bange. Jeg er uforstående over for, at der skal være nogen, der skal true dem,« fortæller initiativtageren, Niddal El-Jabri, til DR Nyheder.

I Oslo mødte omkring 1400 mennesker op for at vise sympati med den jødiske befolkning og de tab, de har oplevet. Og ifølge Niddal El-Jabri er der også stor opbakning til iniativet i Krystalgade.

Men politiet siger nej.

»Det er en sikkerhedsmæssig begrundelse. De steder, hvor politiet har bevogtning, vil vi ikke have folk til at stå på tæerne af politiet,« siger han til DR Nyheder med henvisning til, at politiet siden angrebene har skærpet sikkerheden ved synagogen i Krystalgade.

Det var her, at Dan Uzans lørdag i forrige uge stod vagt ved en konfirmationsfest, da attentatmanden Omar El-Hussein affyrede de dødelige skud, der kostede den 37-årige mand livet. En fredsring  ville have været i Dan Uzans families ånd, siger Dan Rosenberg Asmussen, formand for Det Jødiske Samfund i Danmark, der respekterer politiets beslutning:

»De er meget optaget af, at Dans død kan være afsæt for en ny udvikling, hvor man langsomt nedbryder had og fordomme og skaber en mere fredelig sameksistens,« siger han til DR Nyheder:

»At man ud af medfølelse med den jødiske befolkning og den angst, der kan præge dem oven på et terrorangreb i København, ønsker at skabe en tryghed – det synes jeg var rigtig smukt«.

Initiativtageren til fredsringen meddeler, at han nu vil fortsætte med at søge tilladelse til fredsringen, indtil sikkerhedssituationen er ændret.