Musiker dundrer mod statsborgercirkus

L.I.G.A.-trommeslager råber op om besværlig og langsommelig proces med at få dansk opholdstilladelse og statsborgerskab.

Trommeslager Ihan Haydar fra L.I.G.A. kritiserer i et viralt facebookopslag den sagsbehandling hun og hendes familie har fået af de danske myndigheder i forhold til opholdstilladelse og statsborgerskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg vil slet ikke være en del af sådan et samfund, hvis det er sådan, man bliver behandlet. Jeg har slet ikke lys til at være dansk statsborger, hvis Danmark skal være så lukket et land.«

Blandt andet sådan skriver 22-årige Ihan Haydar, trommeslager i bandet L.I.G.A. og for den tidligere Melodi Grand Prix-deltager Soluna, i et opråb på Facebook. Her fortæller hun om sine udfordringer med at søge opholdstilladelse og dansk statsborgerskab, selv om hun har boet i Danmark med irakiske forældre, siden hun var ti år gammel.

I opslaget kritiserer Ihan Haydar kraftigt den langvarige og besværlige proces både hun, hendes familie og personer i samme situation har skullet eller stadig skal igennem.

Blandt andet forklarer hun, hvordan hun sideløbende med studentereksamener og deltagelse i Melodi Grand Prix på Danmarks vegne løbende har måttet betale tusindvis af kroner for forskellige prøver. Og at 82,23 kr. manglende skattebetaling var tæt på at annullere hendes ansøgning om statsborgerskab.

Opslaget er på under et døgn blevet delt af over 13.000 danskere og mere end 30.000 personer har vendt deres tommelfinger opad på Facebook. Også Socialdemokraternes Magnus Heunicke har delt indslaget, som han på sin profil skriver »må mane til eftertanke hos os alle sammen«.

Ihan Haydar håber, at opråbet sætter større fokus på problematikken.

»Nu vil regeringen så stramme reglerne op. Det skal de absolut ikke. For reglerne er simpelthen alt for stramme allerede. Tro mig. Alle, der har været i det, ved hvor hårdt det er mentalt,« siger Ihan Haydar, der i sit oplæg også kort beskriver andre af sine familiemedlemmers oplevelser.

»Jeg føler, at jeg er en stemme for alle dem, der ikke kan sige noget. Og jeg håber, at det her kan påvirke nogle af de folk, der kan påvirke processen,« siger hun.

Ihan Haydar røg til tasterne, efter at hun onsdag morgen var vågnet op til en nominering som »Årets Ikon« i den musikalske prisuddeling Voice '15 - sammen med endnu en »deprimerende mail fra Udlændingestyrelsen«. Et af mange breve i en besværlig proces og i denne sammenhæng den famøse dråbe, der fik bægeret til at flyde over.

Effekten af opslaget er kommet bag på trommeslageren selv, der egentlig tænkte, at det var for langt, til at nogle gad læse det på de flygtige sociale medier. To A4-sider fylder indsparket i et standard tekstprogram.

Men historien giver altså genlyd i det danske, sociale medielandskab og er har i skrivende stund fået næsten 2.000 kommentarer med på vejen. Og selv om hun endnu ikke har haft tid til at læse det hele, er Ihan Haydar begejstret for den store respons.

»Det er fantastisk med den kærlighed, folk har givet indtil videre,« siger hun.

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) ønsker ikke at kommentere opslaget overfor Berlingske.

Se Ihan Haydars opslag her:

Okay, jeg føler at jeg har brug for at komme ud med noget. Som de fleste af jer ved, kæmper jeg lidt med at få dansk...

Posted by L.I.G.A on Thursday, September 3, 2015