Mur på Roskilde Festival deler vandene

Folkekirkens Nødhjælp har opført en mur på Roskilde Festival, som ikke blot deler folket, men også vandene.

Når omkring 80.000 festivaldeltagere på torsdag strømmer ind på festivalpladsen, møder de en otte meter høj betonmur ved siden af hovedscenen, Orange Scene.

Den er opført af Folkekirkens Nødhjælps ungdomsorganisation og skal ses som en kritik af Israels opførelse af en sikkerhedsmur på den besatte Vestbred, skriver Kristeligt Dagblad.

Men det er ikke i orden, mener Tove Videbæk, der er folketingskandidat for de Konservative.

- De vælger side ved at henvise til den humanitære situation. For så ser de ikke på de mennesker, der var nødt til at opføre muren. Så selvfølgelig har de taget stilling, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Tove Videbæk mener især, at kritikken er uheldig set i lyset de seneste ugers missilangreb og skyderier over Israel.

- Det sætter en tyk streg under behovet for muren. Jeg har tidligere været uenig med Folkekirkens Nødhjælp om deres indsats i Israel, og jeg er det endnu mere nu, siger hun.

Sognepræst og borgerlig debattør Edith Thingstrup Arzrouni kalder kampagnen for »venstreorienteret politisk aktivisme«.

- Vi har et problem, når en nødhjælpsorganisation går ind og tager politisk del i en konflikt. De skulle koncentrere sig om mennesker i stedet, siger Generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær understreger, at muren er en blandt mange kampagner, organisationen laver for at aktivere festivaldeltagere.

- Det var festivalen, der henvendte sig til os for at markere 10-året for en pantindsamling til fordel for sagen. Og der er tale om en menneskeskabt humanitær krise. I 2004 pegede vi på de humanitære problemstillinger i de besatte områder som konsekvens af muren. Deres liv er kun blevet værre siden. Vi har pligt til at være der, siger Henrik Stubkjær.

Folkekirkens Nødhjælp bragte også sindene i kog, da organisationen i 2004 stod bag en kampagne på Roskilde Festival mod Israels opførelse af en sikkerhedsmur på den besatte Vestbred.