Mund- og klovsyge i England kan true dansk svineeksport

Fundet af den frygtede mund- og klovsyge i England kan true dansk svineeksport. Danske myndigheder er i beredskab for at udelukke en dansk forbindelse til sagen

De danske fødevaremyndigheder er i højt beredskab efter fundet af den frygtede og smittefarlige mund- og klovsyge på en gård sydvest for London. Fundet har sat Storbritannien på den anden ende. Også i Danmark er myndighederne straks trådt i aktion.

Fødevarestyrelsen arbejdede lørdag intenst på at udelukke nogen muligheder for, at der kan være overført smittede dyr fra England til Danmark.

- Vi har i dag fået at vide fra de engelske myndigheder, at der ikke er flyttet dyr fra den smittede engelske kvægbesætning siden den 10. juli. Så hvis smitten er en enlig svale på netop den gård, er sygdommen ikke sendt videre til andre. Det er godt nyt. Men samtidig er vi stadigt fyldt med ubesvarede spørgsmål og kan ikke på nuværende tidspunkt afblæse beredskabet, siger Stig Mellergaard, der er souschef i Husdyrsygdomskontoret i Fødevarestyrelsen, til Ritzau.

Engelsk mund- og klovsygeudbrud har før skadet Danmark. Ved et voldsomt udbrud i Storbritannien i 2001, hvor mellem seks og ti millioner dyr blev slået ned, kom der dyr fra England til bl.a. Tyskland, Frankrig og Belgien. Det medførte enkelte udbrud af sygdommen også på kontinentet. Og det fik flere lande, bl.a. de tre store danske markeder, USA, Rusland og Japan, til at indføre importforbud af kød - også fra Danmark.

/ritzau/