Muligt olieudslip skal undersøges ved Grønland

Der er observeret et muligt olieudslip i havet ud for Østgrønland. Greenpeace er foruroliget over, at der går fem dage, før Arktisk Kommando har et inspektionsskib på stedet.

Isbjerg i fjord syd for Tasilaq. Arkivfoto august 2009 Fold sammen
Læs mere
Foto: BOB STRONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et muligt olieudslip er blevet observeret ud Østgrønland - nærmere bestemt 361 kilometer ud for Tasiilaq mandag 10. august.

Det oplyser Arktisk Kommando, der er en Værnsfælles operativ kommando under Forsvaret med ansvar for blandt andet miljøovervågning ved Grønland og Færøerne.

»Vi fik i mandags en alarm via vores satellitovervågning i området. Derfor sendte vi et Hercules-fly ud, og de så noget, der mindede om et oliespild,« fortæller Arktisk Kommandos sagsbehandler på havmiljøområdet, Nils Westergaard.

Efterfølgende har Arktisk Kommando fået flere satellitbilleder og billeder fra et lokalt fiskerskib i området.

»Det, som forvirrer vores billede lidt, er, at der er rigtig stor fiskeriaktivitet i området. Fiskerbådene trækker alle en film efter sig, men fiskeolie fra fangsten kan give en tilsvarende alarm. Billederne fra et lokalt fiskeskib viser dog noget, vi tror er spildolie,« siger Nils Westergaard.

Arktisk Kommando har sendt et inspektionsskib mod stedet, men på grund af dårligt vejr, lange afstande og is vil skibet først være fremme lørdag. Det er, som miljøorganisationen Greenpeace pointerer, fem dage efter satellitovervågningssystemet afslørede det mulige udslip.

»Det er dybt problematisk, at man ikke kan nå frem til et muligt olieudslip, før der er gået fem dage. Når man står med et olieudslip, er det altafgørende at reagere hurtigt, hvis man på nogen måde skal være i stand til at rydde op, og selvom vi naturligvis ikke kender omfanget af det aktuelle udslip, er det desværre krystalklart, at beredskabet i Grønland ikke er på plads,« siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace.

Ifølge miljøorganisationen er hverken Danmark eller Grønland klar til at reagere på en olieulykke i Grønland.

»Dårligt vejr og isfyldt farvand er normalt på de her kanter, og det er derfor bekymrende, at beredskabet ikke er forberedt på de forhold,« siger Jon Burgwald, der i samme åndedrag understreger, at han ikke kritiserer Arktisk Kommando.

»Men der er for få ressourcer til det her. Et stort olieudslip enten fra et skib eller en olieboring vil få katastrofale konsekvenser for miljøet. Det her bør være et wake up call, der får Grønlands selvstyre til at stoppe planerne om at tillade olieboringer og samtidig stramme gevaldigt op på beredskabet,« siger Jon Burgwald.