Muligt flertal for børneombudsmand

Der tegner sig et alternativt flertal for forslag om en dansk børneombudsmand. Løsgængerne i Folketinget er for, og Liberal Alliance er åbne over for forslaget.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliance åbner op for, at der oprettes en dansk børneombudsmand, som kan tale voldsramte og andre udsatte børns sag og tage sager om svigt op af egen drift. Dermed tegner sig der et muligt, alternativt flertal for oppositionens forslag om en dansk børneombudsmand.

»Stilles der forslag om en børneombudsmand, så vil det være en god anledning til at drøfte et sådant forslag med de andre partier i Folketinget. Der er ingen tvivl om, at vi gerne vil være med til at sikre børnenes retssikkerhed og klagemuligheder bedst muligt,« siger Simon Emil Ammitzbøll, politisk ordfører for Liberal Alliance.

Fra artiklen "Ingen lytter til Lucas"

»Han siger, at mor slår, men politiet lukker efterforskningen. Han græder og kaster op på kommunekontoret, men ingen noterer, hvad han fortæller. Han er otte år og truet på sin udvikling. Hvem vil lytte?«


Meldingen kommer, efter Berlingske i går afdækkede, hvordan hundredvis af danske skilsmissebørn står uden retssikkerhed. Flere børneorganisationer advarede om, at mistanker og beskyldninger om vold mod børn i skilsmissesager ikke i tilstrækkelig grad bliver undersøgt. Kommunerne ser voldsanklagerne som en del af forældrenes kamp for at få forældremyndigheden og undersøger derfor ikke anklagerne.

Ifølge FN og en række børneorganisationer, bl.a. Børnerådet, så halter retssikkerheden generelt for danske børn. Danmark fik i begyndelsen af februar skarp kritik af FN, fordi vi ikke har en børneombudsmand. Det selv om FN både i 2001 og 2005 har opfordret til, at der ligesom i Norge og Sverige oprettes en uvildig instans, som kan tale børns sag, føre tilsyn og skride ind i enkeltsager. Men VK-regeringen afviser, at der er behov for en børneombudsmand, bl.a. fordi børn i dag kan klage til Ankestyrelsen og Folketingets Obudsmand.

Uforståelig modstand

FNs kritik fik S, SF, Enhedslisten og de Radikale til at stille beslutningsforslag om, at der oprettes et dansk børneombud. Fokus’ Christian H. Hansen er medunderskriver, og de to øvrige enlige mandater i Folketinget - Kristendemokraten Per Ørum Jørgensen samt løsgænger Pia Christmas-Møller er også for.

»De sager, vi har oplevet på det seneste er meget afskyvækkende, og vi skal forebygge den slags og komme børnene i møde,« siger Pia Christmas-Møller med henvisning til bl.a. Brønderslev-sagen, hvor otte børn i en årrække blev udsat for vold, vanrøgt og andre overgreb.

Tungen på vægtskålen bliver altså Liberal Alliance. Simon Emil Ammitzbøll er positivt indstillet over for at drøfte forslaget og understreger, at Liberal Alliance ikke er bange for at bryde de normale konstellationer i blå og rød blok, hvis der skal stemmes om en børneombudsmand:

» Vi vil i hvert fald ikke være med til at tage børnene som gidsler, fordi der snart skal være valg,« siger han.

SFs socialordfører Özlem Sara Cekic hilser signalet fra LA velkommen, men minder om, at partiet før har ændret kurs:

»Liberal Alliance har det med at løbe af pladsen, når det kommer til en afstemning i Folketingssalen. Men jeg sender det gerne til afstemning, så de får chancen for at stemme for, og jeg vil lade tvivlen komme dem til gode. Det ville være fantastisk at få det besluttet nu, « siger hun.