»Mulighederne er der. Teknologien skal nu gøres til hverdag«

Vi har kun set en flig af den teknologi, der skal løfte Velfærdsdanmark i de kommende årtier. Store datastrømme, apps og selvmåling kommer til at fylde langt mere i fremtidens velfærd. Berlingske har i tredje og sidste afsnit af serien om den teknologiske velfærd sat den langsigtede kikkert for øjet.

CoLab Odense udvikler velfærdsteknologi, så det bliver nemmere at være patient og behandler. Her ses chefkonsulent Lise Wraae Silberling (øverst tv), innovationskonsulent Rebekka Daugaard Buhl (øverst th.) og programchef Kenneth Mikkelsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er højt til loftet i den odenseanske hal. Her er operationsstuer, sygehusrum og patientstuer bygget op for brugere af fremtidens velfærdsteknologi og de firmaer, der skal levere isenkrammet. Kulissen hedder Syddansk Sundhedsinnovation og er en sandkasse for at teste de teknologier, der i fremtiden kommer til at definere den velfærd, vi tilbyder samfundets ældre, syge og svage.

En japansk løfterobot har været på besøg. Og her afprøver firmaer, hvordan data strømmer fra for eksempel den praktiserende læge til sygehuset og videre ud i det kommunale genoptræningscenter. Vi er kommet langt med teknologien i Danmark. Men at få den det sidste stykke ud over rampen og ind på hospitalsgange og plejehjemsstuer er stadig en udfordring.

Chefkonsulent hos Syddansk Sundhedsinnovation, Lise Wraae Silberling, viser rundt i innovationscentret.

»Faktisk kan det være svært at komme i tanke om teknologier, der ikke allerede er opfundet. Vores vildeste fantasier er jo derude. Men der er stadig et stykke vej til, at de bliver brugt bredere i kommunerne og på sygehusene,« siger hun.

Det er gået stærkt de seneste år. Flere og flere firmaer tilbyder nyere og smartere løsninger, flere og flere sygehuse og kommuner tager teknologi til sig. Exoskeletter, der får lamme trafikulykkeofre til at gå i Nord­jylland. Online-behandling af milde depressioner i Syddanmark. Apps, der hjælper med tandhygiejnen i Aarhus. Og intelligente bleer, gulve, senge og støvsugere fra øst til vest. Teknologien er kommet for at blive, buldrer derudad og dikteres af den velfærdsverden, vi lever i:

»Virkeligheden er, at vi står på en brændende platform: Der bliver flere og flere ældre og færre til at tage sig af dem,« siger Lise Wraae Silberling og leder videre rundt i hospitalsgangene. Lige fremme en operationsstue. Til højre et patienttoilet komplet med ergonomisk håndvask og toiletsæde på hjul.

Robotterne kommer

Demografernes fremskrivninger viser flere ældre, flere der lever med kroniske sygdomme, flere som samfundet må holde hånden under.

»Så noget er vi nødt til at gøre anderledes,« siger Lise Wraae Silberling.

Og anderledes rimer på teknologi i den hangarformede hal i Odense. Programchef for CoLab Denmark, Kenneth Mikkelsen, har ved internationale konferencer og henvendelser fra firmaer til testcentret en føling med, hvad fremtiden bringer. CoLab Denmark er et initiativ i Region Syddanmark, der sammen med brugere og virksomheder udvikler og tester velfærdsteknologi på tværs af sygehuse, kommuner og praktiserende læger. Der er i alt seks laboratorier i regionen, hvoraf det ene holder til i hallen i Odense.

»Robotter i velfærden kommer til at blive rigtigt stort. Det er en del af det, der rykker i øjeblikket,« siger Kenneth Mikkelsen.

»Lige nu ser vi en form for det, man kalder »gamificering« – at gøre for eksempel gen­optræning til en form for leg ved hjælp af robotter og virtuelle løsninger,« siger han.

I flere kommuner rundt om i landet tester man allerede en håndfuld eksempler: Silbot i Aarhus, der træner hjerne og hukommelse. Den efterhånden småberømte robotsæl »Paro«, der interagerer med demente, findes i flere kommuner. Blinkende fliser, der bruges i genoptræning. Og en lang række mekaniske arme og andre apparaturer, der løfter, vender og mader i hele landet.

Men der, hvor vi virkelig kommer til at tage et spring, er ifølge Kenneth Mikkelsen på app-området, der tager teknologien helt ned i lommen på borgerne. Rigtigt mange af os har allerede apparaterne: Tablets, smartphones, intelligente fjernsyn.

»Og med de rigtige programmer kan de måle blodtryk, lungekapacitet, iltniveau, alting. Vi kommer til at måle langt mere på os selv og sende det ind i sundhedssystemet uden at behøve et besøg hos lægen. I USA ser vi, hvordan borgerne selv investerer i deres egen, personlige velfærdsteknologi, og det tror jeg, vi også kommer til at se vinde frem i Danmark,« siger han.

Teknologi som en del af vores kultur

Midt i hallen står noget, der ligner et dukkehus i størrelse en til en. Kulissen efterligner de situationer, borgere og patienter befinder sig i på rundtur i det danske sundhedssystem. I det ene hjørne et kommunalt rehabiliteringscenter og en læges kontor i det andet. Et hospitalsrum nederst til højre, mens en dagligstue er indrettet øverst til venstre. Der er endda fyrfadslys på stuebordet. Her tester virksomheder, hvordan ny teknologi virker i de forskellige borger- og patientforløb. Kan en løfterobot flytte en patient ud af en dansk standardseng? Hvordan kommer de rigtige sundhedsdata, der er målt hjemme i dagligstuen, til den praktiserende læge? Vi er langt med velfærdsteknologi i Danmark. Men mange data bliver indsamlet forskelligt, og her vil CoLab Denmark være en del af løsningen.

Vi må indstille os på, at teknologien kun kommer til at fylde mere i velfærden. Og ifølge Kenneth Mikkelsen må vi indstille os på, at det ikke nødvendigvis giver et udslag på bundlinjen fra første dag, når vi de kommende årtier skal flette borgernes behov sammen med robotter og mobil-apps.

»Jeg tror, at det er forkert kun at fokusere på, om det her har et økonomisk rationale eller ej. For eksempel spiserobotterne – der er mange plejehjem, der ikke har sparet noget. Men det har gjort borgere mere selvhjulpne, selvstændige og givet dem livskvalitet. Og hvordan kan man måle det? Er det så en succes eller ej? Det synes jeg. Og det er den bane, jeg tror, vi i fremtiden skal tænke i,« siger han.

Vi skal lære at ændre fokus. Fra fascinationen over ny teknologi – »wow, se hvad vi nu kan!« – til at indarbejde den i kultur og organisation, hvor teknologien skal fungere.

»Egentlig er en ny robotarm kun en brøkdel af, hvad det virkelig handler om. Den store udfordring ligger i, at en robot eller telemedicin bliver en del af organisationen og kulturen på et plejehjem eller sygehus. Det er sket mange gange, at man har fået ny teknologi, men har arbejdet videre helt uafhængigt af den, måske fordi løsningen ikke passede til det reelle behov. Men kigger vi arbejdsgangene efter, så tror jeg, der er meget at hente,« siger Kenneth Mikkelsen.

»Men med den enorme vækst i sundhedsteknologier i øjeblikket er der virkelig brug for en vurdering af de organisatoriske, de medicinske og de brugermæssige kvaliteter,« siger han.