Muligheden for stik med skrottet vaccine falder fra hinanden: Læger fraråder kraftigt

Læger opfordrer kraftigt til, at man ikke lader sig vaccinere med en vaccine, der ikke indgår i det officielle vaccinationsprogram. Samtidig afviser private vaccinationsklinikker, at de vil deltage i ordningen.

Region H tester den kapacitet på vaccinationscenter i Øksnehallen. Siv Thorlund Peitersen giver sygeplejestuderende Amalie Trolle sin første vaccine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

3. maj besluttede Folketinget, at der skal være mulighed for at blive vaccineret tidligere, end vaccinationskalenderen tilskriver, med vaccinen fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson.

Dette var for mange en kærkommen mulighed, men denne mulighed er nu efter alt at dømme blevet noget mere usikker. Flere private vaccinationsklinikker afviser, at de vil deltage i tilvalgsordningen, hvor borgere skal kunne tilvælge vaccination med covid-19-vacciner som AstraZenecas, der ikke er en del af vaccineprogrammet.

Samtidig opfordrer Dansk Selskab for Almen Medicin (DASAM) borgere til at tænke sig om en ekstra gang, før de lader sig vaccinere med AstraZenecas vaccine eller Johnson & Johnsons, hvilket Politiken skriver.

Til DR Nyheder udtrykker Anders Beich, der er formand for DASAM, sig i nu utvetydige vendinger.

»Vi har overvejet, hvordan vi skulle respondere på den her tilvalgsordning, og der siger vi, at vi simpelthen fraråder, at man tager de her vacciner,« lyder det fra formanden.

Gevinsten ved en vaccination med en af de to vacciner er nærmest ikkeeksisterende ifølge Anders Beich, ligesom omfanget af bivirkningerne ifølge selskabet endnu ikke er belyst til fulde.

Berlingske skrev i går, at flere af de private vaccinationsklinikker takker nej til at tilbyde de to vacciner i tilvalgsordningen. Det gælder for Danske Lægers Vaccinations Service, der »ikke finder det lægefagligt forsvarligt at vaccinere med AZ (AstraZeneza-vaccinen, red.) under de givne omstændigheder«.

Også firmaet Medflex afviser, mens firmaet Practio oplyser, at det stadig er interesseret i at medvirke.

Opdateres …