Mulig fejl i drabssag fra Lolland

Højesteret siger, at drabssag skal gå om, fordi retsformandens retsbelæring i landsretten ikke var fyldestgørende. Dom på 16 år kan blive ændret.

En tidligere soldat skal måske alligevel ikke afsone 16 års fængsel for et skuddrab på Lolland. Højesteret bestemte fredag, at sagen skal gå om.

Årsagen er, at retsformanden i Østre Landsret ikke gav nævningene en ordentlig instruktion, inden de gik til votering, og derfor traf de formentlig en forkert afgørelse. I den kommende sag kan drabsmanden håbe på at undgå fængselsstraf, fordi han var sindssyg.

Retsformanden kom med en "ufyldestgørende" retsbelæring om, hvordan straffeloven skal forstås og om mandens tilstand, lyder Højesterets konklusion.

Forbrydelsen skete tidligt om morgenen 24. april sidste år i landsbyen Brandstrup. Den 37-årige tidligere FN-soldat, der har gjort tjeneste i Eksjugoslavien, befandt sig i en rus af amfetamin og vodka, da han skød sin ven Thomas Birgemann Juul i ryggen med en pistol og kort efter sårede en anden mand med endnu et skud.

Han led af sindssyge vrangforestillinger om, at de to mænd og flere andre havde været i seng med hans kone.

/ritzau/