Muhammed-tegninger fremvist på Fyn

Både Udenrigsministeriets repræsentant og en professor fra Århus har fremvist Muhammed-tegningerne ved dagens offentlige konference på Syddansk Universitet i anledning af fem-året for Jyllands-Postens omstridte tegninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens danske aviser er tilbageholdende med at trykke Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, blev Kurt Westergaards tegning af manden med bomben i turbanen tidligere i dag fremvist flere gange på Syddansk Universitet - uden at der af den grund er udbrudt nogen Muhammed-krise på Fyn.

Det var Udenrigsministeriets chef for Public Diplomacy, ambassadør Klaus A. Holm, og professor Frederik Stjernfelt, Århus Universitet, som begge har vist Westergaards tegning i deres powerpoint-præsentationer i forbindelse med en konference om Muhammed-krisen i anledning af fem-året for udgivelsen af tegningerne 30.september 2005.

Ambassadør Holm gjorde det i sit indlæg klart, at man i Udenrigsministeriet ikke længere taler om Muhammed-krisen men derimod om Muhammed-sagerne, fordi den særligt siden februar 2008 stort set dukker op igen hver sjette til ottende uge i en eller anden form.

Ambassadør Holm understreger, at sagen har givet danske diplomater rigtig meget at lave, og angående konsekvenserne i forhold til Danmarks image ude i verden formulerede han sig meget diplomatisk:

-Der er en hel masse mennesker ude i verden, der elsker Muhammed og som er blevet rigtig kede af det, sagde Klaus Holm, som understreger, at hans brug af en Kurt Westergaard-tegning, hvor den oprindelige tegning indgår, er sket i en akademisk sammenhæng.

Professor Frederik Stjernfelt gjorde det på sin side klart, at det er meget almindeligt retorisk greb for karikaturtegnere at udstyre deres motiver med et våben for på den måde at understrege aggressive træk.

- Det er eksempelvis, hvad Politikens tegner Roald Als gør i denne tegning, hvor daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen er udstyret med en kølle, sagde professor Stjernfelt, som fremviste udover Politikens tegning af Fogh en lang række af karikaturtegninger af amerikanske, jødiske og koreanske personer med ’bomber i hovedet’.

Dagens konference er i øvrigt præget af afbud fra de indbudte repræsentanter for Islamisk Trossamfund i både København og i Odense. I eftermiddag er der paneldebat med Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose og Naser Khader, konservativ udenrigsordfører.

De tos tilstedeværelse gør, at mødet er omgærdet af drakoniske sikkerhedsforanstaltninger med bombehunde og kropsvisiteringer.

Amir Hussain, talsmand for Muslimsk Studenter Union, påpeger, at der efter hans mening fortsat mangler megen viden i Danmark i relation til muslimer og islam. Og han siger, at danskere i dag end ikke kan kende forskel på islam og islamisme.

Den pointe købte en af konferencens arrangører Mehmet Ümit Necef, lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet , dog ikke.

”Selv Pia Kjærsgaard kender i dag forskel på islam og islamisme,” siger Mehmet Ümit Necef.