Muhammed-tegner smidt ud af hotel

Den 73-årige mordtruede tegner fra Jyllands-Posten er uden et sikkert opholdssted fra på torsdag. Ingen hoteller vil have ham boende på grund af sikkerhedsrisikoen.

PUBLICISTKLUBBEN afholder møde om ytringsfrihed med bl.a. Flemming Rose og tegneren Kurt Westergaard som gæster. Fold sammen
Læs mere

Kurt Westergaard – manden bag Jyllands-Postens tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen – har et problem. Det »safehouse«, hvor han opholder sig i øjeblikket i samråd med Politiets Efterretningstjeneste – har bedt ham rejse torsdag.

Det drejer sig om et komfortabelt hotel, hvor han for tiden bor sammen med sin hustru. Men altså ikke så meget længere. Hotellets ledelse har bedt ham rejse, fordi han udgør en sikkerhedsrisiko for de øvrige gæster, siger Kurt Westergaard:

»Det anede mig, at det kunne ske. PET har desværre ikke været i stand til at finde andre hoteller, der kan tage mig, så jeg har ikke noget sted at være fra på torsdag.«

Han lod sig i går hylde i Publicistklubben i København sammen med avisens kulturredaktør Flemming Rose for sin uforfærdethed. Det skete i forbindelse med et planlagt arrangement, der skulle markere to-årsdagen for Muhammed-krisen.

Kurt Westergaard kom som Publicistforeningens hemmelige gæst, og det var under sit indlæg her, at tegneren kom ind på sine akutte problemer med at finde et sikkert opholdssted. Efter oplægget sagde han til Berlingske Tidende, at han nok kom til at tage »en snak« med PET om, hvor han så skulle opholde sig.

»Vi må bare håbe, at jeg endnu ikke er for stor en sikkerhedsrisiko for sommerhusområderne,« siger han.

Jyllands-Postens tegner har de seneste måneder levet under jorden, indtil PET slog til 12. februar og anholdt tre personer. Ifølge PET ville de slå Kurt Westergaard ihjel. Kurt Westergaard selv virkede ellers ved godt mod – kun var han ked af, at det dagligt var nødvendigt for hans hustru at tage afsked med ham med ordene: »Farvel. Må PET være med dig.«

Kulturredaktør Flemming Rose udtrykte respekt for Kurt Westergaards vigtige arbejde. Men han sagde også, at mennesker overalt i Mellemøsten gennemlever daglige Muhammed-kriser – hvad enten de kritiserer religiøse dogmer eller lokale magthavere på blogs, som journalister eller bare som minoriteter. Samtidig advarer han atter mod at give efter for muslimer eller andre gruppers krænkede følelser.

»Man har mange rettigheder i et demokrati. Ytringsfrihed. Religionsfrihed. Forsamlingsfrihed. Men der er en ret, man ikke har: Retten til ikke at føle sig krænket.