Muhammed-tegner: »Det fylder mig med forfærdelse, men vi må stå fast«

Danske tegner Kurt Westergaard opfordrer efter voldsomt terrorangreb i Paris til fortsat at værne om ytringsfriheden, selv om »det kan have nogle omkostninger«.

ARKIVFOTO 2011 af retstegning af David Coleman Headley- - SE RITZAU Krisen om Muhammed-tegningerne BV.: Kurt Westergaard (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Fire tegnere er blandt de 12 dræbte under terrorangrebet på det satiriske magasin Charlie Hebdo i Paris. Drabene gør et stort indtryk på Kurt Westergaard:

»Det her er en trist situation,« siger han. Den danske tegner har tidligere udgivet sine tegninger af profeten Muhammed i det franske satireblad, som tidligere i dag blev angrebet af to hætteklædte mænd bevæbnet med automatrifler.

»Det fylder mig med forfærdelse, men vi må stå fast. Jeg er bange for konsekvenserne, for det må sende chokbølger gennem medieverdenen. Og hvad sker der så? Bliver man mere forsigtig? Påpasselig med kontroversielle tegninger og tekster? Bliver det konsekvensen?« spørger Kurt Westergaard retorisk og svarer selv:

»Det håber jeg selvfølgelig ikke. Vi skal stå fast på vores ytringsfrihed. Vi tegner og skriver det, vi synes«.

12 dræbt ved omstridt fransk satiremagasin

Den 79-årige bladtegner, som altså var ophavsmand til de kontroversielle skildringer af profeten Muhammed i Jyllands Posten i 2005, har selv oplevet truslen fra satirens ofre på tættest hold. En mand bevæbnet med en økse angreb i 2010 tegneren i hans hjem, og i dag er Kurt Westergaard mandsopdækket af Politiets Efterretningstjenste.

Et satirisk flagskib

Den danske tegner roser det franske magasin for dets kompromisløse tilgang til satiren.

»Jeg kan godt forstå, at nogen bliver stødt over deres tegninger og tekster. Men de skal have lov at være der, og de har noget meget vigtigt, nemlig nogle anarkistiske holdninger til magthaverne. De går løs på alle magthavere, både verslige politikere men også de religiøse,« siger Kurt Westergaard.

»Så det er virkelig et anslag mod et af satirens store flagskibe i dagens Europa,« tilføjer han.

Video: Se gerningsmændene skyde på åben gade i Paris

Se Charlie Hebdos hovedkontor efter angrebet

Hollande slår fast: Vi er blevet udsat for et terrorangreb

Kurt Westergaard har ikke fortrudt sine egne tegninger af profeten Muhammed.

»Nej, det har jeg ikke. Jeg har også i tidens løb lavet tegninger, som kristne har protesteret voldsomt overfor. og det hører med til billedet. Sådan skal det være, og derfor skal vi passe på ikke at gå baglæns nu og blive bange og så forsigtige, at vi ikke længere tør noget,« siger han.

»Det kan så have nogle omkostninger, som er helt uhyggelige ifølge dagens situation,« tilføjer Kurt Westergaard.