Muhammed-sag i jordansk ret

»Absurd«, at Jordan nu vil stævne danske mediefolk i tegningsag, mener chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Foto: Jens N

Den jordanske statsadvokat vil ifølge politiken.dk stævne 11 danske mediefolk og indkalde dem til en jordansk retssag. Her vil de blive anklaget for blasfemi, opfordring til optøjer og trussel mod den nationale uro på grund af deres offentliggørelse af Muhammedtegningerne.

Men Berlingske Tidendes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, der er én af de 11 mediefolk, siger, at hun ikke har fortrudt, at avisen i begyndelsen af året bragte den omstridte tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

»Vi har offentliggjort én af de oprindelige 12 tegninger i forbindelse med, at en dansk tegner (Kurt Westergaard, red.) ifølge politiet var truet på livet. Vi har optrykt tegningen som journalistisk dokumentation og ikke som en provokation. Hvis vi i sådanne situationer ikke kan give læserne information om, hvad det er, sagen handler om, så har vi virkelig alvorlige problemer med journalistikken,« siger Lisbeth Knudsen, der understreger, at danske mediers pressefrihed ikke skal måles med jordanske alen.

»Denne sag forekommer mig fuldstændig absurd. Vi udgiver aviser og websider under dansk medielovgivning. Vi publicerer ikke aviser efter jordanske regler,« siger hun.

Interpol ind i sagen
Det er den jordanske bevægelse, »Profeten Forener Os«, der står bag politianmeldelsen af de danske redaktører. Bevægelsens advokat, Osama al-Bettar, siger ifølge politiken.dk, at jordanerne vil gå til Interpol og kræve de danske mediefolk udleveret, hvis de ikke frivilligt møder op til retssagen.

Lisbeth Knudsen afviser, at hun har i sinde at foretage sig noget for at formilde jordanerne, og hun forudser, at en eventuel henvendelse til Interpol vil få sagen til at ændre fokus fra jura til politik.

»Jeg vil blive meget overrasket, hvis en henvendelse til Interpol skulle afstedkomme noget rent faktuelt. I så fald tror jeg, at vi ikke bare har en juridisk sag, men en stor international politisk sag,« siger Lisbeth Knudsen.

Så du tror ikke, at Interpol vil kræve dig eller de øvrige redaktører udleveret?

»Det tror jeg ikke, men hvis det skulle ske, vil det inden da være en international politisk sag, og jeg kan ikke forestille mig andet end, at den danske regering vil gå ind på vegne af medierne i Danmark og forsvare den pressefrihed, vi har her.«

Sagen baserer sig på en bestemmelse i den jordanske lovgivning, som gør det muligt for landets indbyggere at gå til domstolene, hvis de føler sig krænket over offentliggørelsen af et materiale. Dette er også muligt, selv om offentliggørelsen af det krænkende materiale sker i et andet land. Loven var oprindeligt tænkt som et forsvar mod computerkriminalitet, men den finder også anvendelse mod medierne.